Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2015

Batoniki kokosanki (kokosowe blondies)

Pamiętacie kokosanki, które kiedyś można było kupić w sklepie? Te kokosowe batoniki są bardzo do nich podobne w smaku. Miękkie, bardzo wilgotne i lekko ciągnące się. Karmelowe (to za sprawą cukru muscovado) z rozpływającymi się w ustach kawałkami białej i ciemnej czekolady. Jeden z pyszniejszych wypieków jakie ostatnio jadłam w dodatku łatwy i szybki do zrobienia. Pycha. Polecam.






Batoniki kokosanki (kokosowe blondies)



175 g wiórków kokosowych175 g masła300 g jasnego cukru muscovado2 jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 g maki1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g białej czekolady, posiekanej50 g ciemnej czekolady, posiekanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach ok 20 na 28 cm
Wiórki wysypujemy na blachę, wkładamy do piekarnika i od czasu do czasu mieszając prażymy. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło rozpuszczamy w rondelki umieszczonym na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i miesz…

Profiterolki z bitą śmietaną

Profiterolki czyli nasze mini - ptysie to niewielkich rozmiarów ciastka przygotowane z ciasta parzonego (ptysiowego) i wypełnione nadzieniem - najczęściej bitą śmietaną. Malutkie, takie na jeden, dwa kęsy, niezbyt słodkie, rozpływające się w ustach. Pyszne! Tak pyszne, że są wręcz pochłaniane, znikają w oka mgnieniu. Ciasto parzone, to jedno z łatwiejszych i najmniej pracochłonnych ciast a ptysie rosną w piekarniku jak na drożdżach. Polecam.






Profiterolki z bitą śmietaną (przepis na ok 40 sztuk)




ciasto parzone  (choux pastry)

160 ml wody80 g masła100 g maki, przesianej4 jajka
nadzienie:

200 -250 ml śmietany kremówki (double cream) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

polewa czekoladowa:


2 łyżki śmietany kremówki25 g czekolady ciemnej (lub pół na pół ciemną i mleczną)

Masło i wodę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż masło się rozpuści a cała mikstura będzie się prawie gotować. Dodajemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką, aż składniki będą dobrze połączone, cały czas mieszając (na niewielkim…

Brownies z rumem

Brownies już niejednokrotnie okazywały się być idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości. Tak było i tym razem. Szybkie i bezproblemowe przygotowanie, krótki czas pieczenia a efekt - jak zwykle zachwyt gości, chociaż jedli jeszcze ciepłe. Brownies znacznie zyskują gdy są całkowicie wystudzone. Te dwa kawałki, które zostały na następny dzień wręcz rozplywały się w ustach. Pycha. Polecam.






Brownies z rumem


150 g czekolady ciemnej (50 % kakao)115 g masła175 g cukru4 białka (lub całe jajka)100 g mielonych migdałów4 łyżki rumu (lub innego alkoholu)

Masło rozpuszczamy w rondelku umieszczonym na niewielkim ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o wymiarach 23 cm.
Białka i cukier ubijamy do białości, dodajemy rozpuszczona czekoldę z masłem. Mieszamy. Dodajemy mielone migdały a na koniec rum. Mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki. Piec…

Łosoś z grillowaną czerwoną papryką

Łosoś z grillowaną czerwoną papryką to dość szybki i efektowny sposób na podanie łososia. Łososia zapiekamy krótko w piekarniku, przykrytego kołderką z kremowego serka i grillowanej czerwonej papryki. Po upieczeniu posypujemy jedynie listkami porwanej bazylii i skrapiamy octem balsamicznym. Bardzo smaczna i ładnie wyglądająca ryba. Polecam.





Łosoś z grillowaną czerwoną papryką (przepis na 2 osoby)


1 czerwona papryka2 filety z łososia2 czubate łyżeczki serka kremowego typu philadelphia2 łyżeczki octu balsamicznegokilka listków bazylii


Nagrzewamy grilla. Papryki dzielimy na pół i pozbawiamy korzonków i gniazd nasiennych umieszczamy na patelni grillowej i grillujemy, aż skórka zacznie się zwęglać. Zsuwamy paprykę do foliowego woreczka, zamykamy i zostawiamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia umieszczamy w naczyniu lekko nasmarowanym masłem, posypujemy solą i pieprzem, na każdym kawałku rozsmarowujemy po …

Magdalenki cytrynowe z makiem

Magdalenki to urocze francuskie ciasteczka pieczone w specjalnej foremce. Odkąd zainwestowałam w taką foremkę piekłam magdalenki już kilka razy, bo ich zaletą jest nie tylko specyficzny, wygląd, ale również smak i szybkość wykonania. Kto lubi ucierane ciasta na pewno polubi i magdalenki, puszyste, miękkie ciasteczka o kształcie muszelek, które najlepiej smakują tuż po upieczeniu.




Magdalenki cytrynowe z makiem (przepis na ok 24 ciastka)


75 g masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego, plus odrobina do posmarowania foremek2 łyżki maki do posypania foremek75 g drobnego cukru3 jajka75 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)1 1/2 łyżki makudrobno starta skórka z 1 lub 2 cytryn


Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i posypujemy mąką
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie jasna i gęsta.
Delikatnie przesiewamy mąkę nad masą jajeczną oraz posypujemy makiem i skórką z cytryn…