Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

Wilgotne ciasto marmurkowe mocha

Pyszne i wilgotne ciasto marmurkowe o smaku kawy. W cieście jest serek kremowy philadelphia i to sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne. Delikatny smak kawy wyczujemy zarówno w samym cieście jak i lukrze, który choć nie jest konieczny, to jednak wspaniale uzupełnia całość. Ciasto można upiec zarówno w keksówce jak i w foremce na babkę. Polecam.






Wilgotne ciasto marmurkowe mocha


1 łyżka mocnego espresso (lub 1 lekko czubata łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody), ostudzone200 g serka philadelphia (lub podobnego)75 g polenty (cornmeal)125 g masła225 g drobnego cukru4 jajka200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżeczki kakao
lukier espresso:

100 g cukru pudru1 łyżka mocnej kawy espresso

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Niewielką foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Z serka philadelphia odejmujemy 1 łyżkę, którą wykorzystamy póź…

Pavlova imbirowo - ananasowa

Mojej ulubionej pavlovej z malinami przybyła konkurencja w postaci takiej oto zimowo - wiosennej wersji. Pavlova z imbirem i ananasem bardzo mi smakowała, choć to dość kontrowersyjny zestaw. Ostry imbir w połączeniu z ananasami, słodką bezą i bitą śmietaną smakuje wyśmienicie.





beza:

3 białka170 g drobnego cukru

do przełożenia:


6 kulek imbiru z syropu, posiekanego na drobne kawałki (steam ginger in syrup)250 g świeżego ananasa lub odcedzony ananas z puszki (450g), posiekany na drobne kawałki300 ml śmietanki kremówki (double cream)1 łyżka syropu ze słoika z imbirem

Przygotowujemy bezę:

Piekarnik nagrzewamy do 120 st C. Białka ubijamy w czystym naczyniu na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej 3 okręgi o średnicy ok 18 cm. Ubitą pianę wykładamy na okręgi i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok 1 1/2 godziny, po czym wyłączamy piekarnik i dosuszamy w nim bezę, do momentu aż beza będzie całkowicie zimna.

Przygotowuje…

Torcik kokosowo - limonkowy

Torcik kokosowo - limonkowy to bardzo proste ciasto dla wielbicieli kokosa. Kokosowy biszkopt przełożony jest masą z kremowego serka. Serek ma limonkowy smak, co kontrastuje ze słodkim kokosowym biszkoptem i sprawia, że torcik nie jest za słodki. Kokosowe płatki, którymi przyozdobiony jest wierzch tortu są atrakcyjną choć bardzo prostą ozdobą ciasta.




Torcik kokosowo - limonkowy



40 g śmietanki kokosowej (creamed coconut)140 g masłą175 g drobnego cukru3 jajka150 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i masła szczypta soli40 g wiórków kokosowychdrobno starta skorka z 1 limonki

masa z serka:

225 g serka typu philadelphia75 g cukru pudru1 łyżka soku z limonki40 g płatków kokosowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno dwóch foremek okrągłych o średnicy 20 cm, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Śmietankę kokosową umieszczamy w misce i lekko ucieramy drewnianą łyżką, by zmiękła. Dodajemy masło oraz cukier i ubijamy, aż masa będzie jasna i pus…

Zupa brokułowa

Zupa krem brokułowa z dodatkiem śmietany podana z grzankami. Bardzo prosta, jednoskładnikowa, z dominującym brokułem wyostrzonym jedynie ząbkiem czosnku. Ekspresowa w wykonaniu. Kiedyś nie przepadałam za takimi zupami, wolałam tradycyjne jarzynowe z mnóstwem pływających warzyw, ale dzisiaj coraz bardziej się do nich przekonuję.





Zupa brokułowa




1 brokuł, pokrojony na różyczki1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, starty 400 wody lub rosołkusól i pieprz do smakuśmietana do podania

Na patelni rozgrzewamy olej i krótko, ok 1 minuty podsmażamy czosnek, dodajemy brokuły i zalewamy wrzącą wodą lub rosołkiem i gotujemy na niewielkim gazie do miękkości brokuła (ok 10-12 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy za pomocą blendera. Podajemy ze śmietaną i pieczywem z tostera

Babeczki czekoladowo - serowe z migdałami

Babeczki czekoladowo - serowe z migdałami, których głównym składnikiem jest czekolada i kremowy serek. Są wspaniałe! Wilgotne, miękkie, z bardzo apetycznym, ciemnym, czekoladowym wnętrzem. Nie łączymy tutaj mokrych składników z suchymi, tak jak w przypadku muffin, babeczki wymagają krótkiego użycia miksera elektrycznego, ale ich wykonanie jest podobnie proste. W krótkim czasie otrzymamy przepyszne, zachwycające miniaturowe ciasta, które na pewno długo nie poleżą. Polecam.






Babeczki czekoladowo - serowe z migdałami


75 g masła100 g ciemnej czekolady, połamanej150 g serka kremowego typu philadelphia100 g drobnego cukru1 jajko, roztrzepane50 g mielonych migdałów50 g maki, przesianej1 łyżeczka proszku do pieczeniagarść płatków migdałowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami  foremkę do muffin (10 sztuk)
Masło i czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą wodą (lub w rondelku na niewielkim ogniu)
Cukier i serek ubijamy mikserem ok 1 minuty, po czym dodajmy jajk…

Ryba w jogurcie po indyjsku

Ryba w jogurcie po indyjsku to kolejne danie dla miłośników curry. Danie pochodzi z Bengalu i w oryginale zazwyczaj używa się karpia ale dobra będzie każda biała ryba. Mnóstwo aromatycznych przypraw w idealnych proporcjach sprawi, że zwykła ryba sprawi niezwykłe doznania smakowe. Polecam.





Ryba w jogurcie po indyjsku



600 g filetów z dowolnej białej ryby1 1/2 łyżeczki soli2 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki kurkumy2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy (mustard powder)3/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry3/4 łyżeczki sproszkowanego kuminu1 łyżeczki sproszkowanego chilli2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru2 łyżeczki posiekanego czosnku5 łyżek oleju1/2 łyżeczki nasion kozieradki (fenugreek)1 zielone chilli, drobno posiekane5 cm kory cynamonu5 zielonych strąków kardamonu3 goździki2 średnie cebule200 ml jogurtu3/4 łyżeczki cukru1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 2 pomidory, pokrojone)3 łyżki rodzynek sułtanek, namoczonych w wodzie


Rybę opłukać, pół łyżeczki soli wymieszać z sokiem z cytryny i tą…