Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2015

Muffiny bananowe z czekoladową polewą

Proste do wykonania muffiny bananowe ozdobione czekoladową polewą, środek również zawiera czekoladę w postaci czekoladowych łezek. Jedne z najszybszych i niezawodnych wypieków. Przy okazji pozbędziemy się dwóch zapomnianych i przejrzałych bananów.






Muffiny bananowe z czekoladową polewą


100 g masła, miękkiego2 jajka175 g drobnego cukru225 g maki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mleka2 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione50 g łezek czekoladowych
polewa:

50 g czekolady rozpuszczonej


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i banany wkładamy do miski i ubijamy aż składniki będą połączone. mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy ciasto do przygotowanych foremek i pieczemy ok 25 minut, aż będą dobrze wyrośnięte. Wyjmujemy papilotki z muffinami z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną czek…

Pecan pie

Pecan pie, amerykańską tartę z orzechami pekan planowałam upiec już od dawna. Dopiero niedawno udało mi się w końcu zrealizować te plany. Tarta na kruchym spodzie wypełniona masą z brązowego cukru, jajek i posiekanych orzechów pekan jest naprawdę pyszna. To zdecydowanie mój ulubiony typ wypieków - nie mogłam się od niej oderwać.




Pecan pie


120 g (1 szklanka) orzechów pecan, grubo posiekanych (można zastąpić orzechami włoskimi)2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)220 g (1 szklanka) miałkiego brązowego cukru60 g masła, rozpuszczonego2 łyżki śmietany kremówki(double cream)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 jajka40 g (1/3 szklanki) orzechów pekan, dodatkowo2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego
ciasto kruche:

185 g (1 1/4 szklanki) mąki55 g (1/3 szklanki ) cukru pudru125 g zimnego masła, posiekanego1 żółtko1 łyżka wody
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i masło łączymy ze sobą, tak aby powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę. Łączymy i na lekko umączonym blacie zagniatamy gł…

Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym to szybki sposób na bardzo interesującą i smaczną potrawę. Egzotyczny mariaż mleczka kokosowego i cytrynowej trawy sprawi, że tak dobrze nam znany kurczak nabierze zupełnie innego, smakowego wymiaru.






Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym


300 ml wywaru z kurczaka 3 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i pokrojonego "na zapałkę"skórka starta z 1 limonki1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana2 czerwone papryczki chilli, bez pestek, posiekane250 g mięsa z uda kurczaka, bez kości, pokrojonego na kawałki ok 1 cm300 ml mleczka kokosowego2 łyżki drobnego cukru4 łyżki sosu rybnego (nam pla)sok z limonki, lub do smakuposiekana świeża kolendra

Do gorącego wywaru z kurczaka dodajemy imbir, skórkę z limonki, trawę cytrynową i chilli. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut.
Dodajemy kurczaka, mleczko kokosowe, cukier i sos rybny. Mieszamy i gotujemy do miękkości kurczaka, około 12 minut. Na końcu dodajemy sok z cy…