Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2015

Brownies z buraczkami

Wyglądają jak zwyczajne brownies. Smakują bardzo podobnie. Ja wiedziałam co dodaję do ciasta, więc buraczki w tych brownies z buraczkami delikatnie dało się wyczuć. Dla niewtajemniczonych jednak będzie to wspaniały sposób na przemycenie często niezbyt lubianego warzywa. Śliwka kalifornijska, która bardzo pasuje do czekolady, skutecznie ślady po buraczkach usuwa, możemy więc delektować się nieco zdrowszą wersją tego bardzo lubianego ciasta.




150 g masła, pokrojonego, plus dodatkowo do posmarowania200 g ciemnej czekolady (50 %), pokrojonej2 duże jajka, plus 1 duże żółtko225 g jasnego cukru muscovado2 łyżeczki ekstraktu z wanilii100 g mąki100 g ugotowanych, obranych buraczków, startych50 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm
Masło umieszczamy w rondelku i lekko podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy z gazu i wkładamy czekoladę, mieszając do momentu aż czekolad…

Dressing sałatkowy imbirowo - sezamowy

Bardzo oryginalny w smaku dressing do sałatek z dość intensywnym aromatem świeżego imbiru i oleju sezamowego. Dressing można przechowywać do tygodnia w lodówce.






Dressing sałatkowy imbirowo - sezamowy


125 ml oleju sezamowego4 łyżki soku z limonki lub cytryny1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego3 cm korzeń świeżego imbiru, obrany i starty na tarce lub drobniutko pokrojony
Składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.
Z książki "Less meat more veg"  Rachel deThample

Curry z kurczaka z migdałami

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu curry. Mięso z piersi kurczaka w pysznym, aromatycznym, dość łagodnym sosie. Gotową potrawę posypujemy rodzynkami i migdałowymi płatkami. Podajemy z ryżem i dowolną raitą.




Curry z kurczaka z migdałami


2 goździki2 łyżeczki ziaren kuminuziarna z 4 strąków kardamonu1 łyżeczka garam masalaszczypta pieprzu cayenne2 łyżki oleju słonecznikowego2 duże piersi z kurczaka1 cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 1/2 cm korzenia imbiru, obranego i startegosól i pieprz do smaku300 ml rosołku150 ml śmietany (single cream)150 ml jogurturodzynki, migdały do posypania

Goździki, ziarna kuminu i ziarna kardamonu rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy garam masala i pieprz cayenne i mieszamy.
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pokrojone w kostkę piersi i smażymy mieszając kilka minut, aż kurczak będzie przyrumieniony. Wyjmujemy i umieszczamy na papierowym ręczniku.
Do patelni dodajemy cebulę, czosnek, imbir i mieszając od czasu do czasu delikatnie s…