Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2015

Rolada śmietankowo truskawkowa

Ponieważ sezon na truskawki jeszcze trwa postanowiłam upiec coś z ich dodatkiem. Wybór padł na tą smaczną i lekką roladę śmietankowo - truskawkową. Rolady nie należą do tych najprostszych wypieków, ale choć mamy przy niej odrobinę więcej pracy, warto ją przygotować. Ciasto przypadnie do gustu głównie miłośnikom ciast z kremami. Tutaj, to naprawdę pyszny i lekki krem na bazie bitej śmietanki z dużą ilością zatopionych w nim truskawek.




Rolada śmietankowo truskawkowa




Biszkopt:



3 jajkaszczypta soli50 g drobnego cukru3 1/2 łyżki mąki2 łyżki skrobi ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:



600 g truskawek250 g śmietany kremówki (ja dałam double cream - 48%), schłodzonej5 łyżeczek żelatyny (lub 5 listków)1/3 szklanki cukru pudru

Przygotowujemy biszkopt.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C Foremkę do rolady o wymiarach 33 na 26cm  lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Białka przekładamy do suche…

Kurczak stir-fry

Kurczak stir-fry, to proste, szybkie i smaczne danie, które będzie alternatywą dla przysłowiowego schabowego. Chińszczyzna u mnie co prawda ostatnio bardzo rzadko, na korzyść kuchni indyjskiej, która wiedzie zdecydowany prym, ale z przyjemnością danie zostało zjedzone. Kurczaka można podawać z ryżem. Smakoszom egzotycznych smaków polecam inne dania kuchni chińskiej





Kurczak stir-fry




3 łyżki oleju słonecznikowego4 łodyżki szczypiorku, pokrojonego w plasterki2,5 cm korzeń świeżego imbiru, obranego, startego na tarce1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"1/2 łyżeczki zmiażdżonej suszonej papryczki chilli lub płatków chilli3 marchewki, cienko pokrojone w plastry2 papryki, najlepiej czerwona i żółta, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry4 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki wytrawnego sherry, zmieszanego z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej (lub cornflour)4 piersi z kurczaka, pokrojone w jednocentymetrowe paski (ilość mięsa można zredukować)

1 łyżkę oleju podgrzewamy …

Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką

Łososia robię dość często, bo to bardzo smaczna ryba a zrobienie jej nie nastręcza żadnych kłopotów. Dzisiaj łosoś pod "pierzynką" z serka kremowego czosnkowo - ziołowego i ziołowo serowej "kruszonki". Potrawa, którą można podać z ziemniakami lub ryżem oraz z dowolną surówką wpisuje się doskonale w dania na szybko. Całość łącznie z przygotowaniem nie zajmie nam dłużej niż 30 minut.







Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką (przepis na 2 osoby)


2 filety z łososiasól i pieprz do smakuodrobina oleju roślinnego80 g serka kremowegoząbek czosnku1-2 łyżeczki suszonych ziół (najlepiej włoskich)


wierzch:

2 łyżki bułki tartej2 łyżki startego sera Cheddar1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki


Filety z łososia doprawiamy sola i pieprzem, umieszczamy w lekko naoliwionym naczyniu do pieczenia i wierzch smarujemy serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami.
Składniki na wierzch mieszamy razem i posypujemy łososia. Pieczemy w uprze…

Ciasteczka owsiane kokosowe

Ciasteczka owsiane z kokosowymi wiórkami domowej roboty są znacznie zdrowsze niż te, kupione w sklepie a zrobienie ich, to naprawdę niewielki wkład czasowy. Przyjemności w przygotowaniu zaś, nikt nam nie odbierze. Ciasteczka są pyszne i przypominają kokosanki, wiórek kokosowych bowiem jest w nich dość sporo.






Ciasteczka owsiane kokosowe


225 g masła125 g miałkiego, jasnego brązowego cukru125 g drobnego cukru1 duże jajko, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z wanilii225 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody125 g płatków owsianych75 g wiórków kokosowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy
Masło ucieramy z cukrami do białości. Stopniowo dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii.
Mąkę przesiewamy do innej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy masę maślano- cukrową i ubijamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i …