Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2015

Kardamonowe bułeczki z migdałami

Te drożdżowe bułeczki piekłam już dość dawno. Dzisiaj przepis, bo bułeczki są naprawdę pyszne. Marcepanowo - migdałowe nadzienie, mięciutkie drożdżowe ciasto, z lekkim aromatem kardamonu. Posypane z wierzchu migdałowymi płatkami. Całość warta przygotowania. Bułeczki znikają natychmiast.






Kardamonowe bułeczki z migdałami



 ciasto:

325 ml mleka50 g masła500 g maki75 g drobnego cukru1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu2 łyżeczki drobnej soli morskiej15 g swieżych lub 7 g drożdży instant1 jajko, roztrzepane
nadzienie:


75 g masła, miękkiego50 g mielonych migdałów50 g marcepana50 g drobnego cukru3 łyżki śmietanki creme fraiche1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej

wierzch:


1 jajko, roztrzepanekilka łyżek płatków migdałowych



Mleko i masło podgrzewamy w rondelku, do momentu aż prawie się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier, kardamon, sól, dodajemy drożdże (w przypadku użycia świeżych, rozdrabniamy je z 1 łyżeczką cukru w małej mis…