Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2015

Przepisy świąteczne - Wigilia i Boże Narodzenie

Ciasto kokosowo - budyniowe

Ciasto przekładane, kokosowo - budyniowe, które piekłam już co prawda dość dawno, ale pamiętam, że bardzo mi smakowało. Coś dla miłośników kokosowych smaków i mas budyniowych. Lekkie, słodkie, z kokosową bezą na wierzchu, wilgotne, rozpływające się w ustach. Jeśli dobrze pamiętam ja swoje piekłam w nieco mniejszej blaszce niż oryginał, takiej 33 na 20 cm, ciasto jest więc troszkę wyższe i będzie potrzebowało być pieczone odrobinę dłużej. Polecam.






Ciasto kokosowo - budyniowe




Biszkopt:

1 szklanka mąki pszennej1 szklanka drobnego cukru6 jajek, oddzielnie białka i żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, po jednej łyżce cukier, cały czas ubijając. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Dodajemy przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Blachę o wymiarach 24 na 40 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy ok 3…