Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2016

Brownies z masłem orzechowym i białą czekoladą

To brownies z orzechowym masłem to kolejne już brownies do mojej kolekcji. Choć piekę ostatnio sporadycznie, to najczęściej wybór pada właśnie na brownies - jedne z najlepszych i najszybszych do wykonania łakoci. W brownies z masłem orzechowym rolę przewodnią pełni oczywiście to lekko słone smarowidło w wersji z kawałkami orzechów. Bardzo oryginalne, bardzo czekoladowe i bardzo smaczne brownies - jak zwykle zresztą. Polecam.





Brownies z masłem orzechowym  i białą czekoladą


225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki225 g masła300 g drobnego cukru3 jajka, lekko roztrzepane75 g maki1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawiamy.
W o…