sobota, 25 lutego 2017

Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe piekłam na początku mojej blogowej przygody prawie dziewięc lat temu. Dzisiaj powtórka, choć w wersji bardziej urozmaiconej. Dodatek białej czekolady smakowicie dosładza mocno wytrawne, czekoladowe wnętrze.




Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe (przepis na ok 30 ciasteczek)



  • 225 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)
  • 125 g masła, miękkiego
  • 300 g jasnego, brązowego cukru (soft light brown sugar)
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mleka
  • 75 g białej czekolady, pokrojonej w niewielkie kawałki (lub czekoladowe łezki)
  • 6 łyżek cukru pudru


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną czekolade wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.
Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól i dodajemy do ubitej masy. Dodajemy mleko  i białą czekoladę. Mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ciasto stężało.
Do miseczki wsypujemy 6 łyżek cukru pudru. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Umieszczamy na blaszcze, zostawiając odstępy miedzy ciasteczkami. Pieczemy ok 12 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy na blaszce,



Przepis z książki "The meat free monday cookbook"

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciastka .... mogłabym zjeść ich tone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takiego przepisu szukałam widziałam w markecie są takie ciasteczka bardzo mi smakowały i teraz chciałabym samemu spróbować zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie to wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciastka są najlepsza na deser! Proste i smaczne w przygotowaniu, taki powinien być dodatek. Nic dodać nic ująć, po prostu wzorowy przepis. Będzie u mnie na stole chyba codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja siostra mnie tu sprowadziła, mówi że najlepsze ciacha, no to biorę przepis i zabieram się do pracy. Oczywiście mam nadzieję że się nie zawiodę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)