Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2017

Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe piekłam na początku mojej blogowej przygody prawie dziewięc lat temu. Dzisiaj powtórka, choć w wersji bardziej urozmaiconej. Dodatek białej czekolady smakowicie dosładza mocno wytrawne, czekoladowe wnętrze.




Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe (przepis na ok 30 ciasteczek)



225 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)125 g masła, miękkiego300 g jasnego, brązowego cukru (soft light brown sugar)2 jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g mąki50 g kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2-3 łyżki mleka75 g białej czekolady, pokrojonej w niewielkie kawałki (lub czekoladowe łezki)6 łyżek cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną czekolade wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.
Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dod…