czwartek, 25 czerwca 2015

Rolada śmietankowo truskawkowa

Ponieważ sezon na truskawki jeszcze trwa postanowiłam upiec coś z ich dodatkiem. Wybór padł na tą smaczną i lekką roladę śmietankowo - truskawkową. Rolady nie należą do tych najprostszych wypieków, ale choć mamy przy niej odrobinę więcej pracy, warto ją przygotować. Ciasto przypadnie do gustu głównie miłośnikom ciast z kremami. Tutaj, to naprawdę pyszny i lekki krem na bazie bitej śmietanki z dużą ilością zatopionych w nim truskawek.




Rolada śmietankowo truskawkowa




Biszkopt:



  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:



  • 600 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki (ja dałam double cream - 48%), schłodzonej
  • 5 łyżeczek żelatyny (lub 5 listków)
  • 1/3 szklanki cukru pudru


Przygotowujemy biszkopt.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C Foremkę do rolady o wymiarach 33 na 26cm  lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Białka przekładamy do suchej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijając. Wsypujemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 8 - 10 minut.
Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i przekładamy je wierzchem do góry na nowy arkusz papieru do pieczenia, delikatnie zdejmujemy papier przylegający do ciasta. Ciasto zwijamy wraz z nowym arkuszem papieru w roladę, zaczynając od dłuższego boku (zamiast papieru można użyć ściereczki). Zostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem.
Połowę truskawek (300 g) miksujemy blenderem na sos. Pozostałe truskawki kroimy na małe kawałki. Żelatynę przesypujemy do niewielkiego rondelka  i zalewamy odrobiną zimnej wody, tak aby woda przykryła żelatynę. Lekko podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zdejmujemy z palnika.
Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stopniowo dodajemy do sosu z truskawek i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu śmietanowo - truskawkowego, po czym całość wlewamy do reszty sosu i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki truskawek i również mieszamy. Masę wkładamy do lodówki aby lekko zgęstniała. Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy masą śmietanową, zwijamy roladę ponownie i owijamy papierem. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby masa stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z Moich Wypieków

5 komentarzy:

  1. Taka pyszna letnia klasyka; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! *.*
    Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie kiedyś rolada to była wyższa szkoła jazdy, ale odkąd odkryłam przepis na świetny biszkopt często je robię ... takie najprostsze są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)