Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2008

Pavlova z malinami

Pavlovą z malinami, australijski deser, odkryłam całkiem niedawno i parę miesięcy zbierałam się, by zrobić go samodzielnie. Pierwsza próba wypadła pomyślnie, choć masa z serka mascarpone była ciut za rzadka(pewnie za sprawą alkoholu), ale bardzo smaczna. Drugie podejście było bardziej tradycyjne, bo z bitą śmietaną i zaowocowało zdjęciami, które dzisiaj publikuję. Połączenie bezy, bitej śmietany i moich ulubionych owoców, malin sprawia, że moment konsumpcji chciałoby się przeciągnąć w nieskończoność! Pavlova na pewno zagości na stałe w moim menu, bowiem domownicy pytaja o nią codziennie. Pycha!
Przepis na bezę pochodzi z książki "Great Cakes"

Przepis na pavlovą z malinami
4 białka225 g cukru (golden caster)1 łyżka mąki kukurydzianej1 łyżka ekstraktu wanili2 łyżeczki białego octu winnego
284 ml double creamok 250 g malin
Na papierze do piecznia rysujemy okrąg o średnicy ok 20cm.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej - ok 5 min. Dodajemy mąkę kukury…