Przejdź do głównej zawartości

ciasta z owocami




Ciasto maślane z gruszkami



Ciasto migdałowe z gruszkami






Ciasto z jagodami i kruszonką







Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych







Chlebek bananowy o karaibskim smaku







Ciasto daktylowe z polewą toffi







Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem







Szarlotka sypana







Ciasto bananowe z makiem






Ciasto z jabłkami i kruszonką







Holenderskie ciasto z jabłkami








Chlebek bananowy wg Sophie Dahl







Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką







Ciasto migdałowe z czereśniami







Szybkie i łatwe ciasto z malinami i syropem cytrynowym








Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti







Ciasto truskawkowe ze szczyptą cynamonu







Ciasto jogurtowe z truskawkami







Szarlotka z pianką







Ciasto malinowe z marshmallows







Szybkie ciasto z truskawkami







Ciasto czekoladowe ze śliwkami







Ciasto jogurtowo - rabarbarowe







Ciasto marchewkowo - bananowe






Dwukolorowe ciasto bananowe






Ciasto jabłkowo- czekoladowe



Ciasto rabarbarowo - kokosowe







Ciasto maślano - pomarańczowe






Norweskie ciasto jabłkowe







Niemieckie ciasto ze śliwkami







Szybki placek maślankowy z owocami


Ciasto rabarbarowo - pomarańczowe


Szarlotka bardzo szybka






Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym



Zwetchengkuchen czyli kruche ze śliwkami



Ciasto ze śliwkami




Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi






Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone







Ciasto kruche z jabłkami i jagodami








Ciasto jagodowe z kruszonką








Ciasto jagodowe







Czekoladowo - pomarańczowy placek z gruszkami








Ciasto jogurtowe z malinami i białą czekoladą







Ciasto czekoladowe z gruszkami







Ciasto czekoladowe z jagodami







Łatwe ciasto malinowo - migdałowe








Ciasto z nektarynkami







Ciasto jabłkowo - migdałowe z karmelowym sosem







Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą








Ciasto czekoladowo - bananowe z kruszonką







Ciasto dyniowo - daktylowe







Chlebek bananowo - kokosowy z czereśniami









Ciasto czekoladowo - bananowe








Karaibski chlebek bananowy








Ciasto agrestowo - pomarańczowo - migdałowe







Ciasto agrestowo - migdałowe








Tradycyjny sernik bawarski





Upside Down Toffee Apple Brownies







Blondies migdałowo - truskawkowe



Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…