sobota, 12 czerwca 2010

Blondies migdałowo-truskawkowe


Proste i łatwe ciasto z wykorzystaniem niewielkiej ilości truskawek. Jak to bywa z owocowymi ciastami "łatwo się je", i choć może ciasto samo w sobie jest dość suche to dodatek truskawek odpowiednio je "nawilża". Do tego delikatny migdałowy aromat, chrupiące migdały...i kubek kawy. Migdałowo-truskawkowe blondies to bardzo dobre, letnie ciasto.
Blondies migdałowo-truskawkowe

Blondies migdałowo-truskawkowe


  • 125 masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczania
  • 200 g brązowego cukru light
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 250 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów bez skórki, pokrojonych
  • 100 g świeżych, małych truskawek
  • 25 g płatków migdałowych

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i migdałowy ekstrakt. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy posiekane migdały i mieszamy. Dodajemy truskawki. Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 40-45 minut. Pozostawiamy do ostudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats" dołączam do zabawy kulinarnej Olgi Smile Truskawkowy Sezon

Sezon Truskawkowy 2010

8 komentarzy:

  1. Fajne to ciasto, pyszne połączenie truskawek i migdałów. Muszę kiedyś spróbować:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że blondies, podobnie jak brownies, jest raczej wilgotne. A tu proszę! Chyba muszę kiedyś spróbować. Z truskawkami bez wątpienia smakuje świetnie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrup chrup, mniam mniam... :D Prawdziwa piękność z tej blondies. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suche blondies! Muszę zrobić, bo miałam zawsze ochotę na to ciasto a odstraszał mnie półsurowy środek!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja takie ciasta bardzo lubię , za takie z migdałami i truskawkami oddam każde czekoladowe
    Ale apetyczne te twoje ciasto , ta truskawka i te przypieczone płatki , mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wrrr... zjadlo mi komentarz ;)
    Pisalam, ze masz talent do wyszukiwania nader smakowitych przepisow :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie truskawek z migdałami :) jakby do tego jeszcze białą czekoladę wcisnąć, to już w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko, spróbuj!

    Zaytoon, takie na bazie białej czekolady, tak, są wilgotne(uwielbiam!), ale te na bazie brązowych cukrów są raczej suche.

    Pozdrawiam!

    Małgosiu, dziękuję w imieniu tej piękności;))

    Arven, tak, bo to na bazie cukru a nie białej czekolady:)

    Margot, w lecie to ja też oddam czekoladowe...;)

    Beo, dziękuję Ci i też pozdrawiam!

    Mirabelko, o ja takie bajki z białą czekoladą to też lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)