Przejdź do głównej zawartości

Blondies migdałowo-truskawkowe


Proste i łatwe ciasto z wykorzystaniem niewielkiej ilości truskawek. Jak to bywa z owocowymi ciastami "łatwo się je", i choć może ciasto samo w sobie jest dość suche to dodatek truskawek odpowiednio je "nawilża". Do tego delikatny migdałowy aromat, chrupiące migdały...i kubek kawy. Migdałowo-truskawkowe blondies to bardzo dobre, letnie ciasto.
Blondies migdałowo-truskawkowe

Blondies migdałowo-truskawkowe


  • 125 masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczania
  • 200 g brązowego cukru light
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 250 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów bez skórki, pokrojonych
  • 100 g świeżych, małych truskawek
  • 25 g płatków migdałowych

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i migdałowy ekstrakt. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy posiekane migdały i mieszamy. Dodajemy truskawki. Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 40-45 minut. Pozostawiamy do ostudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats" dołączam do zabawy kulinarnej Olgi Smile Truskawkowy Sezon

Sezon Truskawkowy 2010

Komentarze

  1. Fajne to ciasto, pyszne połączenie truskawek i migdałów. Muszę kiedyś spróbować:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że blondies, podobnie jak brownies, jest raczej wilgotne. A tu proszę! Chyba muszę kiedyś spróbować. Z truskawkami bez wątpienia smakuje świetnie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrup chrup, mniam mniam... :D Prawdziwa piękność z tej blondies. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suche blondies! Muszę zrobić, bo miałam zawsze ochotę na to ciasto a odstraszał mnie półsurowy środek!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja takie ciasta bardzo lubię , za takie z migdałami i truskawkami oddam każde czekoladowe
    Ale apetyczne te twoje ciasto , ta truskawka i te przypieczone płatki , mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wrrr... zjadlo mi komentarz ;)
    Pisalam, ze masz talent do wyszukiwania nader smakowitych przepisow :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie truskawek z migdałami :) jakby do tego jeszcze białą czekoladę wcisnąć, to już w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko, spróbuj!

    Zaytoon, takie na bazie białej czekolady, tak, są wilgotne(uwielbiam!), ale te na bazie brązowych cukrów są raczej suche.

    Pozdrawiam!

    Małgosiu, dziękuję w imieniu tej piękności;))

    Arven, tak, bo to na bazie cukru a nie białej czekolady:)

    Margot, w lecie to ja też oddam czekoladowe...;)

    Beo, dziękuję Ci i też pozdrawiam!

    Mirabelko, o ja takie bajki z białą czekoladą to też lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)