Proste i łatwe ciasto z wykorzystaniem niewielkiej ilości truskawek. Jak to bywa z owocowymi ciastami "łatwo się je", i choć może ciasto samo w sobie jest dość suche to dodatek truskawek odpowiednio je "nawilża". Do tego delikatny migdałowy aromat, chrupiące migdały...i kubek kawy. Migdałowo-truskawkowe blondies to bardzo dobre, letnie ciasto.
Blondies migdałowo-truskawkowe
- 125 masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczania
- 200 g brązowego cukru light
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 250 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g migdałów bez skórki, pokrojonych
- 100 g świeżych, małych truskawek
- 25 g płatków migdałowych
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i migdałowy ekstrakt. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy posiekane migdały i mieszamy. Dodajemy truskawki. Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 40-45 minut. Pozostawiamy do ostudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats" dołączam do zabawy kulinarnej Olgi Smile Truskawkowy Sezon
Fajne to ciasto, pyszne połączenie truskawek i migdałów. Muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Myślałam, że blondies, podobnie jak brownies, jest raczej wilgotne. A tu proszę! Chyba muszę kiedyś spróbować. Z truskawkami bez wątpienia smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Chrup chrup, mniam mniam... :D Prawdziwa piękność z tej blondies. :)
OdpowiedzUsuńSuche blondies! Muszę zrobić, bo miałam zawsze ochotę na to ciasto a odstraszał mnie półsurowy środek!
OdpowiedzUsuńja takie ciasta bardzo lubię , za takie z migdałami i truskawkami oddam każde czekoladowe
OdpowiedzUsuńAle apetyczne te twoje ciasto , ta truskawka i te przypieczone płatki , mniam
Wrrr... zjadlo mi komentarz ;)
OdpowiedzUsuńPisalam, ze masz talent do wyszukiwania nader smakowitych przepisow :)
Pozdrawiam!
Uwielbiam połączenie truskawek z migdałami :) jakby do tego jeszcze białą czekoladę wcisnąć, to już w ogóle bajka :)
OdpowiedzUsuńMajanko, spróbuj!
OdpowiedzUsuńZaytoon, takie na bazie białej czekolady, tak, są wilgotne(uwielbiam!), ale te na bazie brązowych cukrów są raczej suche.
Pozdrawiam!
Małgosiu, dziękuję w imieniu tej piękności;))
Arven, tak, bo to na bazie cukru a nie białej czekolady:)
Margot, w lecie to ja też oddam czekoladowe...;)
Beo, dziękuję Ci i też pozdrawiam!
Mirabelko, o ja takie bajki z białą czekoladą to też lubię:)