Przejdź do głównej zawartości

Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Jakieś 2 tygodnie temu, o czym już wczesniej wspominałam, stałam się posiadaczką maszynki do lodów. Nie będę ukrywała, że kręcenie lodów, bardzo mnie kręci. Do tego stopnia, że wzbogaciłam się o kolejne książki kucharskie, tym razem z przepisami na lody a nawet pokusiłam się o własną recepturę, którą mam śmiałość dzisiaj zaprezentować. Moimi pierwszymi lodami były lody truskawkowe z przepisu zamieszczonego w instrukcji użytkowania maszynki. Nigdy nie przepadałam za lodami truskawkowymi, ale te pierwsze domowe, były znacznie lepsze od tych, które dotychczas miałam przyjemność jeść. Postanowiłam je ulepszyć tak, aby bardziej odpowiadały moim gustom i stwierdziłam, że tworzenie lodów daje duże możliwości do wyeksponowania własnej wyobraźni a przy tym jest bardzo proste. Efekt, moim zdaniem i nie tylko moim - znakomity. Lody są bardzo mocno śmietankowe z wyraźnym truskawkowym smakiem, no a skórka pomarańczowa tylko dodaje uroku całości. Chyba polubiłam lody truskawkowe.
Przepis dołączam do Sezonu truskawkowego Olgi Smile.
Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową



 Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

  • 300 g truskawek
  • 300 ml śmietanki (double cream)
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g cukru muscovado ciemnego
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Truskawki miksujemy, dodajemy cukry, śmietankę i dokładnie mieszamy. Włączamy maszynkę do lodów i wlewamy masę. Pod koniec kręcenia dodajemy skórkę z pomarańczy. Lody przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.


Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową
Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową
Sezon Truskawkowy 2010

Komentarze

  1. bardzo mi się podoba ten dodatek skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zakochałam się. Wyglądają i "brzmią" niesamowicie smacznie.
    Muszę w końcu kupić maszynkę do lodów. Tyle dobra na świecie mnie omija :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne ;) a czy można zrobić bez tej skórki pomarańczowej? nie stracą na smaku? bo nie posiadam takiej akurat w domu, a wogóle to nie za bardzo ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie są śliczne! Oj, taka maszynka to marzenie, też bym kręciła takie pyszne lody!
    Wspaniałe:)
    Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne gałeczki;) Ze skórką zapewne są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne są te zdjęcia. a truskawkowo pomarańczowy smak.. zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  7. moja maszynka też już się mrozi:)
    Twoje lody kuszą niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lodyyy truskawkowe! Właśnie pożeram swoje :) Ale wersja ze skórka bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki kolor , że mają smak to wierzę
    Ja z kupnych jak muszę to zjem śmietankowe lub waniliowe ,ale domowe to inna bajka

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi byc ciekawe doznanie , z tą skórk :) To taki lodowy Romanow a zdjęcia śliczne ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …