Przejdź do głównej zawartości

Zupa kalafiorowa

Kalafiorowa, to jedna z moich ulubionych zup. Zwykła, tradycyjna, z pływającymi warzywami, dużą ilością masła i koperku. Robię ją od wielu lat niezmiennie tak samo i niezmiennie się nią zachwycam(nie tylko ja zresztą). A ponieważ w sklepach coraz więcej młodych warzyw, więc i zupa kalafiorowa będzie częściej gościć na naszym stole. Ku uciesze nas wszystkich.
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

  • kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • liście z selera
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 kostki rosołowe
  • listek laurowy, ziele angielskie(kilka ziaren)
  • natka pietruszki, koper(dużo kopru)
  • masło(sporo, tak aby było wyraźnie czuć maślany smak)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana

W sporym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa(seler, por, pietruszka, cebula, pokrojona marchew), listek laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sporo masła, dużo koperku i natkę pietruszki. Gdy zupa jest już w talerzach, dodajemy śmietanę.

Komentarze

  1. Jak ja dawno nie jadłam kalafiorowej, a z radością spałaszowałabym miseczkę. Muszę zrobić. Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła taką zupkę! Lubię kalafiorową, a wieki jej nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy z mężem kalafiorową, niestety dzieci nie podzielają naszego zdania. Cedzą "wodę" z zupy, szerokim łukiem omijając kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro zrobię. Mniam, już czuję ten smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalafiorowa to moja ulubiona letnia zupa zaraz po melonowym gazpacho :) Twój przepis właściwie niewiele sie różni od mojego. O uroku zupy decyduje tez niewątpliwie koperek i śmietana. Czasami zamiennie, zamiast ziemnaków, daje do zupy makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Io, ciesze sie, ze sie na cos przydal moj wpis;))

    Majanko, u mnie kalafiorowa to czesto, bo wszyscy lubimy, a jak jeszcze mlode warzywka do tego, to juz wogole;)

    Ewa, mam nadzieje, ze Twoje dzieci, zmienia upodobania, choc i sama woda z kalafiorowej tez dobra;)

    Anonimowy, i jak?

    Ania, i ja uwielbiam:)

    Patka, melonowego gazpacho nie jadlam jeszcze;) A co do tego koperku i smietany to pelna zgoda, choc ja jeszcze duzo, duzo masla dodaje. Z makaronem nie probowalam, ale pewnie tez dobra:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …