Przejdź do głównej zawartości

Zupa kalafiorowa

Kalafiorowa, to jedna z moich ulubionych zup. Zwykła, tradycyjna, z pływającymi warzywami, dużą ilością masła i koperku. Robię ją od wielu lat niezmiennie tak samo i niezmiennie się nią zachwycam(nie tylko ja zresztą). A ponieważ w sklepach coraz więcej młodych warzyw, więc i zupa kalafiorowa będzie częściej gościć na naszym stole. Ku uciesze nas wszystkich.
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

  • kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • liście z selera
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 kostki rosołowe
  • listek laurowy, ziele angielskie(kilka ziaren)
  • natka pietruszki, koper(dużo kopru)
  • masło(sporo, tak aby było wyraźnie czuć maślany smak)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana

W sporym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa(seler, por, pietruszka, cebula, pokrojona marchew), listek laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sporo masła, dużo koperku i natkę pietruszki. Gdy zupa jest już w talerzach, dodajemy śmietanę.

Komentarze

  1. Jak ja dawno nie jadłam kalafiorowej, a z radością spałaszowałabym miseczkę. Muszę zrobić. Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła taką zupkę! Lubię kalafiorową, a wieki jej nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy z mężem kalafiorową, niestety dzieci nie podzielają naszego zdania. Cedzą "wodę" z zupy, szerokim łukiem omijając kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro zrobię. Mniam, już czuję ten smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalafiorowa to moja ulubiona letnia zupa zaraz po melonowym gazpacho :) Twój przepis właściwie niewiele sie różni od mojego. O uroku zupy decyduje tez niewątpliwie koperek i śmietana. Czasami zamiennie, zamiast ziemnaków, daje do zupy makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Io, ciesze sie, ze sie na cos przydal moj wpis;))

    Majanko, u mnie kalafiorowa to czesto, bo wszyscy lubimy, a jak jeszcze mlode warzywka do tego, to juz wogole;)

    Ewa, mam nadzieje, ze Twoje dzieci, zmienia upodobania, choc i sama woda z kalafiorowej tez dobra;)

    Anonimowy, i jak?

    Ania, i ja uwielbiam:)

    Patka, melonowego gazpacho nie jadlam jeszcze;) A co do tego koperku i smietany to pelna zgoda, choc ja jeszcze duzo, duzo masla dodaje. Z makaronem nie probowalam, ale pewnie tez dobra:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)