Przejdź do głównej zawartości

Sernik bistro

Jako przerywnik pomiędzy kolejnymi ciastami i deserami owocowymi zrobiłam sernik bistro. Sernika nie piekłam bardzo dawno, a to jedno z moich ulubionych ciast(w zasadzie to mam prawie same ulubione). Tym razem postanowiłam wypróbować przepis z " The complete book of cupcakes, cheesecakes and cookies" AWW. To bardzo prosty, lekki sernik z nutą piernikową. Użyłam philadelphi, ale myślę, że z jakimś dobrym wiaderkowym serem będzie jeszcze lepszy. Sernik nie opada, ma fajną kremową konsystencję i choć prosty, to śmiem twierdzić, że jest bardzo fotogeniczny;)

Sernik bistro

 Sernik bistro

  • 250 g zwykłych herbatników
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)

masa serowa:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki(165 g ) drobnego cukru
  • 500 g serka śmietankowego(dałam philadelphia)
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

Rozkruszyć na drobno herbatniki (herbatniki umiesciłam w woreczku foliowym i rozgniatałam wałkiem). Dodać rozpuszczone masło i połączyć. Wgnieść miksturę w tortownicę o wymiarach 20 cm tak, aby wypełnione było dno i boki(dość grubo). Chłodzić w lodówce ok 30 minut.

Piekarnik nastawić na 160 st C.
Jajka z cukrem ubić do białości. W oddzielnej misce rozetrzeć ser z cytrynową skórką aż będzie gładki. Połączyć z mikstrą jajeczną.
Przelać masę serową do tortownicy. Piec około 50 minut. Wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub przez noc. Przed podaniem posypać przyprawą do pierników.
Sernik bistro
Sernik bistro

Komentarze

  1. wspaniały ten serniczek. Popieram iz jest bardzo fotogeniczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Jest bardzo fotogeniczny i musi smakować wybornie!:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny. Takie serniczki lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kadr na przedostatnim zdjęciu jest taki Twój i bardzo lubię go :)
    Jak teraz sobie tak usiadłam i pomyślałam, to wyszło mi że ja nic od dawna nie upiekłam!
    A sernik to chyba ostatni raz w zeszły roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki to i moje ukochane ciasta.
    A Twój, choć prosty, to rzeczywiście bardzo smakowicie się zapowiadający i fotogeniczny. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, prosty, ale bardzo fotogeniczny. Zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  7. baaardzo fotogeniczny, to prawda :-) cudny jest.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ahah, u mnie też prawie wszystkie ciasta są ulubione :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. PIĘKNE zdjęcia! apetycznie wygląda ten sernik!
    pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)