Sernik bistro
- 250 g zwykłych herbatników
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
masa serowa:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki(165 g ) drobnego cukru
- 500 g serka śmietankowego(dałam philadelphia)
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Rozkruszyć na drobno herbatniki (herbatniki umiesciłam w woreczku foliowym i rozgniatałam wałkiem). Dodać rozpuszczone masło i połączyć. Wgnieść miksturę w tortownicę o wymiarach 20 cm tak, aby wypełnione było dno i boki(dość grubo). Chłodzić w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nastawić na 160 st C.
Jajka z cukrem ubić do białości. W oddzielnej misce rozetrzeć ser z cytrynową skórką aż będzie gładki. Połączyć z mikstrą jajeczną.
Przelać masę serową do tortownicy. Piec około 50 minut. Wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub przez noc. Przed podaniem posypać przyprawą do pierników.
mmm.. cudowny:)
OdpowiedzUsuńoj przyznaję, że jest piękny;)
OdpowiedzUsuńwspaniały ten serniczek. Popieram iz jest bardzo fotogeniczny ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Jest bardzo fotogeniczny i musi smakować wybornie!:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiekny. Takie serniczki lubie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńKadr na przedostatnim zdjęciu jest taki Twój i bardzo lubię go :)
OdpowiedzUsuńJak teraz sobie tak usiadłam i pomyślałam, to wyszło mi że ja nic od dawna nie upiekłam!
A sernik to chyba ostatni raz w zeszły roku!
Serniki to i moje ukochane ciasta.
OdpowiedzUsuńA Twój, choć prosty, to rzeczywiście bardzo smakowicie się zapowiadający i fotogeniczny. ;))
Pozdrawiam!
Piękny, prosty, ale bardzo fotogeniczny. Zjadłabym...
OdpowiedzUsuńaj te zdjęcia! przepyszny!
OdpowiedzUsuńbaaardzo fotogeniczny, to prawda :-) cudny jest.
OdpowiedzUsuńAhah, u mnie też prawie wszystkie ciasta są ulubione :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPIĘKNE zdjęcia! apetycznie wygląda ten sernik!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,Beata
Gdzie sernik tam i ja ;)
OdpowiedzUsuń