Przejdź do głównej zawartości

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

Bardzo byłam ciekawa jak smakuje babka z ajerkoniakiem. Gdy więc znalazłam taką u Majki, czym prędzej przystąpiłam do pieczenia. Rzeczywiście, babka jest wilgotna, jak w tytule, miękka, z wyczuwalnym charakterystycznym posmakiem jajecznego likieru, który trwa do ostatniego kawałka. Czekoladę posiekałam na dość grube kawałki, więc jej smak nie zaburza ajerkoniakowego aromatu, a jest smacznym jej dopełnieniem. Babka jest szybka w przygotowaniu i długo świeża, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Kto lubi tego rodzaju babkowe i ucierane wypieki, będzie na pewno usatysfakcjonowany.

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady


 Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g mąki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st C. Foremkę do babki o pojemności 2 1/2 litra smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i siekamy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z ajerkoniakiem do masy.
Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o 50 minut(sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona).
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

Komentarze

  1. rzeczywiście bardzo smakowicie wygląda, bardzo lubię ajerkoniak więc zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie babeczki,jutro sobota więc to idealny dzień żeby coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, wilgotna, aromatyczna! Mniam. Biorę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka wilgotna! jest świetna, bo nie ma nic gorszego niż sucha babka

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za suchymi ciastami, ale babki dobrze wilgotne uwielbiam. Zapisuję przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciesze sie, ze ja upieklas :) I ze Ci smakowala :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam muffinki z ajerkoniakiem - były pyszne. Twoja babka też z pewnością bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zabieram się do robienia tej babki. Bardzo podoba mi się Twoja strona! Dodaję do ulubionych. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam tą babkę i zapunktowałam u wszystkich! Jest przepyszna, wszyscy chcą ode mnie przepis. Najlepsza jaką jadłam. Tylko zamiast posypać cukrem pudrem, polałam ją chekoladą i posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. Dodałam też więc ajerkoniaku, do czekolady również włałam.

    arfashionstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna!!! Choć proponowałabym więcej ajerkoniaku i zdecydowanie mniej cukru :) (i może rodzyniki zamiast czekolady...).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …