Przejdź do głównej zawartości

Tosty z chorizo i chilli

Tosty z chorizo i chilli to bardzo smaczne, choć nieco kaloryczne "kanapki" na ciepło, które tak wszyscy lubimy. Można je jeść i na śniadanie i na brunch i na lunch i na kolację - pora dnia i nazwa posiłku nie gra roli. To naprawdę ostra wersja, bo i kiełbaski chorizo są dość mocno przyprawione i mieszanka czosnku, cebuli i chilli, którą posypujemy wierzch dodaje naprawdę "gorących" doznań smakowych.  Całość zatopiona w pysznym rozpuszczonym serze camembert i orzeźwiona świeżym pomidorem. Czy ktoś odmówi?...;)


Tosty z chorizo i chilli


 Tosty z chorizo i chilli ( przepis na 2 osoby)

  • 2 kromki chleba, najlepiej żytniego
  • kilka plastrów kiełbaski chorizo
  • 2 plastry pomidora
  • 4 plastry sera camembert
  • 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 papryczki chilli bez gniazd nasiennych, posiekana
  • olej do smażenia
  • glazura balsamiczna (gotowa lub samodzielnie przyrządzona: kilka łyżek octu balsamicznego, podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć - najlepiej przyrządzić tuż przed polaniem, trwa chwilę)


Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Kromki chleba opiekamy w tosterze, na grillu( można na patelni grillowej) lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez kilka minut chorizo. Na podpieczone kromki układamy pomidory, na to kiełbaski chorizo a na wierzchu plasterki sera camembert. Całość posypujemy cebulą, czosnkiem i chilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut lub do momentu, gdy ser zacznie się rozpuszczać. Podajemy polane glazurą balsamiczną.


Tosty z chorizo i chilli

Komentarze

  1. ja najbardziej lubię zupę z plasterkami chorizo:) kanapki wyglądają apetycznie:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardz0 smakowite i pikantne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eweno, dostałam intensywnego ślinotoku:) poczęstujesz?? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …