niedziela, 24 lutego 2013

Tosty z chorizo i chilli

Tosty z chorizo i chilli to bardzo smaczne, choć nieco kaloryczne "kanapki" na ciepło, które tak wszyscy lubimy. Można je jeść i na śniadanie i na brunch i na lunch i na kolację - pora dnia i nazwa posiłku nie gra roli. To naprawdę ostra wersja, bo i kiełbaski chorizo są dość mocno przyprawione i mieszanka czosnku, cebuli i chilli, którą posypujemy wierzch dodaje naprawdę "gorących" doznań smakowych.  Całość zatopiona w pysznym rozpuszczonym serze camembert i orzeźwiona świeżym pomidorem. Czy ktoś odmówi?...;)


Tosty z chorizo i chilli


 Tosty z chorizo i chilli ( przepis na 2 osoby)

  • 2 kromki chleba, najlepiej żytniego
  • kilka plastrów kiełbaski chorizo
  • 2 plastry pomidora
  • 4 plastry sera camembert
  • 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 papryczki chilli bez gniazd nasiennych, posiekana
  • olej do smażenia
  • glazura balsamiczna (gotowa lub samodzielnie przyrządzona: kilka łyżek octu balsamicznego, podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć - najlepiej przyrządzić tuż przed polaniem, trwa chwilę)


Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Kromki chleba opiekamy w tosterze, na grillu( można na patelni grillowej) lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez kilka minut chorizo. Na podpieczone kromki układamy pomidory, na to kiełbaski chorizo a na wierzchu plasterki sera camembert. Całość posypujemy cebulą, czosnkiem i chilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut lub do momentu, gdy ser zacznie się rozpuszczać. Podajemy polane glazurą balsamiczną.


Tosty z chorizo i chilli

4 komentarze:

  1. ja najbardziej lubię zupę z plasterkami chorizo:) kanapki wyglądają apetycznie:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardz0 smakowite i pikantne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eweno, dostałam intensywnego ślinotoku:) poczęstujesz?? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)