Tosty z chorizo i chilli ( przepis na 2 osoby)
- 2 kromki chleba, najlepiej żytniego
- kilka plastrów kiełbaski chorizo
- 2 plastry pomidora
- 4 plastry sera camembert
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 papryczki chilli bez gniazd nasiennych, posiekana
- olej do smażenia
- glazura balsamiczna (gotowa lub samodzielnie przyrządzona: kilka łyżek octu balsamicznego, podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć - najlepiej przyrządzić tuż przed polaniem, trwa chwilę)
Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Kromki chleba opiekamy w tosterze, na grillu( można na patelni grillowej) lub w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez kilka minut chorizo. Na podpieczone kromki układamy pomidory, na to kiełbaski chorizo a na wierzchu plasterki sera camembert. Całość posypujemy cebulą, czosnkiem i chilli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut lub do momentu, gdy ser zacznie się rozpuszczać. Podajemy polane glazurą balsamiczną.
ja najbardziej lubię zupę z plasterkami chorizo:) kanapki wyglądają apetycznie:d
OdpowiedzUsuńBardz0 smakowite i pikantne :)
OdpowiedzUsuńkwintesencja smaku!
OdpowiedzUsuńEweno, dostałam intensywnego ślinotoku:) poczęstujesz?? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń