Przejdź do głównej zawartości

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to włoska grzanka natarta czosnkiem i oliwą z dowolnymi dodatkami. U mnie dzisiaj najprostsza klasyka, bruschetta z pomidorami. Pomidory ze świeżymi listkami bazylii, oliwa extra virgin, gorące grzanki natarte czosnkiem i chociaż przez chwilę możemy cieszyć się smakami lata.


Bruschetta z pomidorami


Bruschetta z pomidorami

  • 4 niewielkie kromki chleba z ziarnami
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • 1 łyżka oliwy ekstra virgin
  • sól i pieprz do smaku
 Pomidory umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną bazylię i zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej kromki chleba i podgrzewamy po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą przypieczoną kromkę nacieramy czosnkiem i wykładamy na niej pomidorowy farsz. Podajemy natychmiast.

Bruschetta z pomidorami

Komentarze

  1. pyszny pomysł na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kanapki, przypominają wiosnę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Idealne, aromatyczne, smaczne, chrupiące.
    Włoskie.
    Wspomnienia....
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, nie ma jak włoska kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszne na lekką kolację;) zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi ślinka pociekła :)) Masz bardzo fajne przepisy na swoim blogu, będę tu zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Milo zobaczyc poprawnie zrobiona bruschette :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie proste a jakże pyszne! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …