poniedziałek, 4 lutego 2013

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to włoska grzanka natarta czosnkiem i oliwą z dowolnymi dodatkami. U mnie dzisiaj najprostsza klasyka, bruschetta z pomidorami. Pomidory ze świeżymi listkami bazylii, oliwa extra virgin, gorące grzanki natarte czosnkiem i chociaż przez chwilę możemy cieszyć się smakami lata.


Bruschetta z pomidorami


Bruschetta z pomidorami

  • 4 niewielkie kromki chleba z ziarnami
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • 1 łyżka oliwy ekstra virgin
  • sól i pieprz do smaku
 Pomidory umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną bazylię i zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej kromki chleba i podgrzewamy po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą przypieczoną kromkę nacieramy czosnkiem i wykładamy na niej pomidorowy farsz. Podajemy natychmiast.

Bruschetta z pomidorami

9 komentarzy:

  1. pyszny pomysł na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kanapki, przypominają wiosnę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Idealne, aromatyczne, smaczne, chrupiące.
    Włoskie.
    Wspomnienia....
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, nie ma jak włoska kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszne na lekką kolację;) zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi ślinka pociekła :)) Masz bardzo fajne przepisy na swoim blogu, będę tu zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Milo zobaczyc poprawnie zrobiona bruschette :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie proste a jakże pyszne! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)