Polecam również inne zupy z soczewicą:
Z boczkiem
Z soczewicy zielonej
Orientalna
Z marchewką i kminem rzymskim
Zupa z soczewicy i papryki
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 papryka czerwona, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, starta na grubej tarce
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 papryczki chilli, bez pestek, posiekana
- 1 łyżka papryki sproszkowanej
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do podania
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista, dodajemy marchewkę, chilli i paprykę, smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Soczewicę wsypujemy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy. Po ok 15 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z kleksem śmietany i natką pietruszki.
wygląda pysznie ;D
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda kusząco, a ten garnuszek jest po prostu cudowny ! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio dorzucam soczewicę do każdej zupy. Apetyczna zupka. :)
OdpowiedzUsuń