wtorek, 12 lutego 2013

Zupa z soczewicy i papryki

Zupa z soczewicy i papryki to kolejna propozycja w soczewicą w roli głównej. Stwierdzam, że czymkolwiek byśmy soczewicy nie przyprawili, zawsze będzie pyszna. To naprawdę idealne warzywo i szkoda, że tak późno je poznałam. Dzisiejsza wersja to wariacja na temat paprykarza węgierskiego.  Nie ma mięsa, ale jest papryka, surowa i w proszku, jest chilli i jest śmietana. Całość bezproblemowa w przygotowaniu i bardzo szybko możemy cieszyć się kubkiem gorącej, aromatycznej i zdrowej zupy z soczewicy. Polecam.
Polecam również inne zupy z soczewicą:
Z boczkiem
Z soczewicy zielonej
Orientalna
Z marchewką i kminem rzymskim


Zupa z soczewicy i papryki


Zupa z soczewicy i papryki


  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 papryka czerwona, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, starta na grubej tarce
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 papryczki chilli, bez pestek, posiekana
  • 1 łyżka papryki sproszkowanej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do podania
  • natka pietruszki


Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista, dodajemy marchewkę, chilli i paprykę, smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie.  Soczewicę wsypujemy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy. Po ok 15 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z kleksem śmietany i natką pietruszki.

Zupa z soczewicy i papryki

5 komentarzy:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)