Ciasto podwójnie kokosowe
ciasto:
- 125 g masła, plus dodatkowo do natluszczenia
- 225 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego(golden caster sugar)
- 2 jajka, roztrzepane
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 150 g kwaśnej śmietany
- 140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 85 g wiórek kokosowych
- prażone płaty kokosa, do dekoracji
lukier:
- 1 białko z jajka
- 200 g cukru pudru
- 85 g wiórek kokosowych
- ok 1 łyżki soku z pomarańczy
Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyzki.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
Pozostawiamy prze 10 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Delikatnie ubijamy białka, mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami, dodając taką ilość soku z pomarańczy, aby powstała gęsta pasta. Smarujemy pastą wierzch ciasta i posypujemy prażonymi płatkami kokosa. Pozostawiamy aby masa zastygła i kroimy na prostokąty.
Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes".
mimo że nie jestem miłośniczką kokosu, chętnie spróbowałabym tego ciasta :) niezmiernie kusi mnie ilość lukru i połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńLukier jest pyszny! I całe ciasto polecam:)
Usuń...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńkokosowe cudo:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńNo to w takim razie coś dla mnie, bo uwielbiam kokosowe wypieki!:)
OdpowiedzUsuńNo to na pewno dla Ciebie:)
UsuńCiasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę samorosnącą można zastąpić zwykłą (z dodatkiem np. płaskiej łyżeczki sody lub proszku)?
Dziękuję:) Tak oczywiście, można zastąpić z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Już dopisuję...
Usuńplanuję w weekend
OdpowiedzUsuńSuper! Myślę, że będzie smakowało:)
Usuń