Przejdź do głównej zawartości

Ciasto podwójnie kokosowe

Ciasto podwójnie kokosowe to coś dla miłośników kokosowych smaków. Bardzo wilgotna warstwa kokosowego ciasta nasączona pomarańczowym sokiem i gruba warstwa mocno kokosowej polewy a właściwie kokosowego lukru. Jakby tego było mało, wierzch tej krajanki jest posypany, prażonymi kokosowymi płatkami. To naprawdę intensywne kokosowe dotknięcie. Ciasto jest bardzo smaczne a samo jego przygotowanie to czysta przyjemność. Znika błyskawicznie. Polecam.

Ciasto podwójnie kokosowe


Ciasto podwójnie kokosowe

ciasto:
  • 125 g masła, plus dodatkowo do natluszczenia
  • 225 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego(golden caster sugar)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 85 g wiórek kokosowych
  • prażone płaty kokosa, do dekoracji


lukier:
  • 1 białko z jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 85 g wiórek kokosowych
  • ok 1 łyżki soku z pomarańczy

Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyzki.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
Pozostawiamy prze 10 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Delikatnie ubijamy białka, mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami, dodając taką ilość soku z pomarańczy, aby powstała gęsta pasta. Smarujemy pastą wierzch ciasta i posypujemy prażonymi płatkami kokosa. Pozostawiamy aby masa zastygła i kroimy na prostokąty.


Ciasto podwójnie kokosowe

Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes".

Komentarze

  1. mimo że nie jestem miłośniczką kokosu, chętnie spróbowałabym tego ciasta :) niezmiernie kusi mnie ilość lukru i połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier jest pyszny! I całe ciasto polecam:)

      Usuń
  2. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowe cudo:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to w takim razie coś dla mnie, bo uwielbiam kokosowe wypieki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda przepysznie :)
    Czy mąkę samorosnącą można zastąpić zwykłą (z dodatkiem np. płaskiej łyżeczki sody lub proszku)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tak oczywiście, można zastąpić z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Już dopisuję...

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Super! Myślę, że będzie smakowało:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …