Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku
- 20 g świeżego imbiru, obranego
- 6 dużych ząbków czosnku, obranych
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, obrana i posiekana
- 2 łyżeczki mielonej kolendru
- sól, do smaku
- 1/2 - 3/4 łyżeczki chilli w proszku
- 3 średnie lub duże pomidory, pokrojone
- 700 g udek bez skórki, ja dałam 1 bardzo dużą pierś z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2,5 cm kwadraty
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Za pomocą blendera miksujemy imbir i czosnek z odrobiną wody na pastę.
Podgrzewamy olej, w dużej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie przyrumieniona. Dodajemy pastę z imbiru i czosnku i podsmażamy ok 30 sekund. Mieszamy z mieloną kolendrą, solą i chilli. Dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Odkrywamy i mieszając smażymy jeszcze ok 5 minut.
Dodajemy kurczaka i smażymy przez 2 minuty, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodajemy 300 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy czerwoną paprykę, przykrywamy raz jeszcze i gotujemy kolejne 7-10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie ugotowany.
Gdyby płynu było za dużo, gotujemy na dużym gazie kolejne 3-4 minuty, . Dodajemy śmietanę i garam masala. Doprawiamy ewentualnie solą i chilli. Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Podajemy z chlebkiem naan lub z ryżem.
Przepis z książki "Anjum's New Indian"
wygląda pyyysznie :_)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten przepis! Myslalam o tym, by kupic "Anjum's New Indian". Warto?
OdpowiedzUsuńMaggie, jestem mało obiektywna jeśli chodzi o książki, prawie zawsze odpowiem "Kupuj!";) Ale jeśli o tą książkę chodzi jest w niej naprawdę mnóstwo przepisów do wypróbowania. Ja jestem bardzo zadowolona z tej pozycji. Warto!
UsuńŚwietny obiadek!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSmakowałby mi taki obiadek :)
OdpowiedzUsuń