środa, 20 lutego 2013

Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku

Gdyby nie imbir i przyprawa garam masala pierś z kurczaka z papryką i śmietaną byłaby kolejna wersją węgierskiego paprykarza. Są w tej potrawie charakterystyczne dla tego słynnego węgierskiego gulaszu składniki, mięso z papryką i chilli zaprawione śmietaną. Jednak dzięki dodaniu do potrawy imbiru i garam masala, danie to diametralnie zmieniło swój smak  nadając mu azjatyckiego charakteru. Całość jest nieco inna niż poprzednie zmieszczone na moim blogu indyjskie sosy, ale równie pyszna, nie tylko do wypróbowania ale i do powtarzania. Można jeść z ryżem lub pieczywem naan i dowolną surówką, choć najlepsza będzie dowolna indyjska raita. Szybko, smacznie i aromatycznie.
 
Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku


Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku

  • 20 g świeżego imbiru, obranego
  • 6 dużych ząbków czosnku, obranych
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, obrana i posiekana
  • 2 łyżeczki mielonej kolendru
  • sól, do smaku
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 3 średnie lub duże pomidory, pokrojone
  • 700 g udek bez skórki, ja dałam 1 bardzo dużą pierś z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2,5 cm kwadraty
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

Za pomocą blendera miksujemy imbir i czosnek z odrobiną wody na pastę.
Podgrzewamy olej, w dużej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie przyrumieniona. Dodajemy pastę z imbiru i czosnku i podsmażamy ok 30 sekund. Mieszamy z mieloną kolendrą, solą i chilli. Dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Odkrywamy i mieszając smażymy jeszcze ok 5 minut.
Dodajemy kurczaka i smażymy przez 2 minuty, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodajemy 300 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy czerwoną paprykę, przykrywamy raz jeszcze i gotujemy kolejne 7-10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie ugotowany.
Gdyby płynu było za dużo, gotujemy na dużym gazie kolejne 3-4 minuty, . Dodajemy śmietanę i garam masala. Doprawiamy ewentualnie solą i chilli. Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Podajemy z chlebkiem naan lub z ryżem.


Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku
 Przepis z książki "Anjum's New Indian"

6 komentarzy:

  1. Podoba mi sie ten przepis! Myslalam o tym, by kupic "Anjum's New Indian". Warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, jestem mało obiektywna jeśli chodzi o książki, prawie zawsze odpowiem "Kupuj!";) Ale jeśli o tą książkę chodzi jest w niej naprawdę mnóstwo przepisów do wypróbowania. Ja jestem bardzo zadowolona z tej pozycji. Warto!

      Usuń
  2. Smakowałby mi taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)