Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku

Gdyby nie imbir i przyprawa garam masala pierś z kurczaka z papryką i śmietaną byłaby kolejna wersją węgierskiego paprykarza. Są w tej potrawie charakterystyczne dla tego słynnego węgierskiego gulaszu składniki, mięso z papryką i chilli zaprawione śmietaną. Jednak dzięki dodaniu do potrawy imbiru i garam masala, danie to diametralnie zmieniło swój smak  nadając mu azjatyckiego charakteru. Całość jest nieco inna niż poprzednie zmieszczone na moim blogu indyjskie sosy, ale równie pyszna, nie tylko do wypróbowania ale i do powtarzania. Można jeść z ryżem lub pieczywem naan i dowolną surówką, choć najlepsza będzie dowolna indyjska raita. Szybko, smacznie i aromatycznie.
 
Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku


Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku

  • 20 g świeżego imbiru, obranego
  • 6 dużych ząbków czosnku, obranych
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, obrana i posiekana
  • 2 łyżeczki mielonej kolendru
  • sól, do smaku
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 3 średnie lub duże pomidory, pokrojone
  • 700 g udek bez skórki, ja dałam 1 bardzo dużą pierś z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2,5 cm kwadraty
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

Za pomocą blendera miksujemy imbir i czosnek z odrobiną wody na pastę.
Podgrzewamy olej, w dużej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie przyrumieniona. Dodajemy pastę z imbiru i czosnku i podsmażamy ok 30 sekund. Mieszamy z mieloną kolendrą, solą i chilli. Dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Odkrywamy i mieszając smażymy jeszcze ok 5 minut.
Dodajemy kurczaka i smażymy przez 2 minuty, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodajemy 300 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy czerwoną paprykę, przykrywamy raz jeszcze i gotujemy kolejne 7-10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie ugotowany.
Gdyby płynu było za dużo, gotujemy na dużym gazie kolejne 3-4 minuty, . Dodajemy śmietanę i garam masala. Doprawiamy ewentualnie solą i chilli. Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Podajemy z chlebkiem naan lub z ryżem.


Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku
 Przepis z książki "Anjum's New Indian"

Komentarze

  1. Podoba mi sie ten przepis! Myslalam o tym, by kupic "Anjum's New Indian". Warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, jestem mało obiektywna jeśli chodzi o książki, prawie zawsze odpowiem "Kupuj!";) Ale jeśli o tą książkę chodzi jest w niej naprawdę mnóstwo przepisów do wypróbowania. Ja jestem bardzo zadowolona z tej pozycji. Warto!

      Usuń
  2. Smakowałby mi taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…