Przejdź do głównej zawartości

Torcik z białej czekolady i kawy

Miłośnikom białej czekolady ten torcik na pewno posmakuje. Biała czekolada jest nie tylko w biszkopcie, który jest wilgotny, ale duża jej ilość jest w masie, którą torcik jest przełożony. Torcik z białej czekolady ma i kawę w swoim składzie, która nadaje całemu ciastu lekko kawowego dotknięcia. Tort jest najlepszy, na drugi dzień. Gdy trochę postoi, staje się wtedy bardziej wilgotny a smak kawy jest mocniej wyczuwalny.
Przepis na ciasto dodaję do Czekoladowego Weekendu

Torcik z białej czekolady i kawy


 
Torcik z białej czekolady i kawy

  • 40 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 85 g białej czekolady, połamanej
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki
  • wiórki z białej czekolady do dekoracji


polewa:

  • 175 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 85 g masła
  • 125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej śmietany)
  • 125 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżka likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej kawy


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondelku o grubym dnie, chwilę podgrzewamy (ok pół minuty) na bardzo małym ogniu, po czym wyłączamy gaz i mieszamy składniki aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, a potem po 1 żółtku, cały czas ubijając oraz kawę i ekstrakt z wanilii. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z przesianą mąką i rozpuszczoną czekoladą. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. Lekko studzimy, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietanę, cukier puder i likier kawowy. Schładzamy mieszając do czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Biszkopt kroimy w poprzek na pół i przekładamy częścią kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Posypujemy wiórkami z białej czekolady.
Przepis inspirowany przepisem z książki "Cakes" wydawnictwa Parragon
 

Komentarze

  1. Zakochałam się w nim! Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny! Jak z kawą to biorę :)
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. JAki piękny!!!!Połączenie białej czekolady i kawy jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę go mojej mamie zrobić. Zakocha się z pewnością - to coś dla niej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbować, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny! Mega czekoladowy i bieluteńki :) Przepyszna propozycja:) Bardzo się cieszę, że bawiłyśmy się razem w Czekoladowym Weekendzie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hm - przypomina nieco kawową blondynkę Nigelli. Uwielbiam białą czekoladę, więc na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam!! Absolutnie fantastyczny!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jakże się cieszę, że smakował :)

      Usuń
    2. Jak duże wychodzi to ciasto? Czy to, co nazywane jest polewą idzie do środka i na około?

      Usuń
    3. Nieduże ;-) na małą tortownicę 20 cm średnicy. Część polewy idzie do środka, reszta na boki i wierzch

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …