Przepis na ciasto dodaję do Czekoladowego Weekendu
Torcik z białej czekolady i kawy
- 40 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
- 85 g białej czekolady, połamanej
- 125 g drobnego cukru
- 4 duże jajka, oddzielnie żółtka od białek
- 2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki
- wiórki z białej czekolady do dekoracji
polewa:
- 175 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 85 g masła
- 125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej śmietany)
- 125 g cukru pudru, przesianego
- 1 łyżka likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej kawy
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondelku o grubym dnie, chwilę podgrzewamy (ok pół minuty) na bardzo małym ogniu, po czym wyłączamy gaz i mieszamy składniki aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, a potem po 1 żółtku, cały czas ubijając oraz kawę i ekstrakt z wanilii. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z przesianą mąką i rozpuszczoną czekoladą. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. Lekko studzimy, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietanę, cukier puder i likier kawowy. Schładzamy mieszając do czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Biszkopt kroimy w poprzek na pół i przekładamy częścią kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Posypujemy wiórkami z białej czekolady.
Przepis inspirowany przepisem z książki "Cakes" wydawnictwa Parragon
Boski
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nim! Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńKocham białą czekoladę<3.
OdpowiedzUsuńJaki ładny! Jak z kawą to biorę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:*
JAki piękny!!!!Połączenie białej czekolady i kawy jest świetne!
OdpowiedzUsuńMuszę go mojej mamie zrobić. Zakocha się z pewnością - to coś dla niej :D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Mega czekoladowy i bieluteńki :) Przepyszna propozycja:) Bardzo się cieszę, że bawiłyśmy się razem w Czekoladowym Weekendzie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńHm - przypomina nieco kawową blondynkę Nigelli. Uwielbiam białą czekoladę, więc na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńUpiekłam!! Absolutnie fantastyczny!!
OdpowiedzUsuńOj, jakże się cieszę, że smakował :)
UsuńJak duże wychodzi to ciasto? Czy to, co nazywane jest polewą idzie do środka i na około?
UsuńNieduże ;-) na małą tortownicę 20 cm średnicy. Część polewy idzie do środka, reszta na boki i wierzch
Usuń