Polecam również surówkę z marchewki i pora.
Surówka z pora i jabłek (porcja dla 2-3 osób)
- 1 spory por, tylko biała część
- 2 jabłka granny smith(lub inne zielone)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- cukier
- sól i pieprz
Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut. Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do pora, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty cukru, sporo pieprzu i ewentualnie soli. Śmietanę i majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięsa.
Lubię takie surówki :) pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam, robię taką często, również z sosem winegret :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną tylko pora dodatkowo polewam wrzątkiem
OdpowiedzUsuńbardzo często jemy na obiad, szybka i niesamowicie smaczna!
OdpowiedzUsuńbardzo dobra surówka :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń