niedziela, 10 lutego 2013

Surówka z pora i jabłek

Surówka z pora i jabłek jest bez dwóch zdań pyszna. Jedna z najlepszych jakie w ostatnim czasie jadłam. Pokrojony w plastry por, starte na tarce jabłko, całość przyprawiona sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem a potem wymieszana ze śmietanowo-majonezowym sosem. Nie jest ostra, ale za to bardzo charakterna. Idealna jako dodatek do mięs.
Polecam również surówkę z marchewki i pora.

Surówka z pora i jabłek



Surówka z pora i jabłek (porcja dla 2-3 osób)

  • 1 spory por, tylko biała część
  • 2 jabłka granny smith(lub inne zielone)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól i pieprz  

Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut.  Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do pora, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty cukru, sporo pieprzu i ewentualnie soli. Śmietanę i majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięsa.
Surówka z pora i jabłek

6 komentarzy:

  1. Lubię takie surówki :) pysznie wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, robię taką często, również z sosem winegret :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną tylko pora dodatkowo polewam wrzątkiem

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo często jemy na obiad, szybka i niesamowicie smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)