Przejdź do głównej zawartości

Surówka z pora i jabłek

Surówka z pora i jabłek jest bez dwóch zdań pyszna. Jedna z najlepszych jakie w ostatnim czasie jadłam. Pokrojony w plastry por, starte na tarce jabłko, całość przyprawiona sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem a potem wymieszana ze śmietanowo-majonezowym sosem. Nie jest ostra, ale za to bardzo charakterna. Idealna jako dodatek do mięs.
Polecam również surówkę z marchewki i pora.

Surówka z pora i jabłek



Surówka z pora i jabłek (porcja dla 2-3 osób)

  • 1 spory por, tylko biała część
  • 2 jabłka granny smith(lub inne zielone)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól i pieprz  

Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut.  Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do pora, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty cukru, sporo pieprzu i ewentualnie soli. Śmietanę i majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięsa.
Surówka z pora i jabłek

Komentarze

  1. Lubię takie surówki :) pysznie wygląda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, robię taką często, również z sosem winegret :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną tylko pora dodatkowo polewam wrzątkiem

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo często jemy na obiad, szybka i niesamowicie smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)