Placuszki serowe z prażonymi migdałami i dulce de leche (przepis na 10-12 placków)
- 50 ml pełnego mleka
- 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
- 85 g serka kremowego philadelphia
- 40 g mąki samorosnącej, lub zwykłej z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i malutką szczyptą soli
- 2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- sos dulce de leche (gotowy lub domowej roboty)
Białko ubijamy. Pozostałe składniki przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Dodajemy do niej ubite białko i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Łyżką kładziemy placki i smażymy z obu stron ok 2 minut.
Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy migdałami i polewamy sosem.
Pyszne śniadanko, z tym sosem, mniam :)
OdpowiedzUsuńale super pomysł:) ten sos i migdały.. mniam!
OdpowiedzUsuńObłędne, <3!!!. Kocham kajmak, musze je zrobić!.
OdpowiedzUsuńAle śliczne!
OdpowiedzUsuńI jeszcze te migdały i sosik, wow :)
Uwielbiam takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńAlez one kuszaco wygladaja! Dobrze, ze weekend - a wraz z nim leniwe sniadania - juz blisko :)
OdpowiedzUsuńNie zgadzam się z Tobą, ale ok
OdpowiedzUsuńpolewa przekonała mnie w 200% ;)
OdpowiedzUsuń