Przejdź do głównej zawartości

Muffiny "jabłkowa kruszonka"

Oryginalna nazwa tych muffin to po prostu muffiny z jablkami i kruszonka. Nazwa "jablkowa kruszonka" zostala nadana przez 5 letnia Maje, ktora na pytanie co dzis pieczemy, niezmiennie powtarzala "jablkowa kruszonke" i chociaz dzis woli bardziej wymyslne muffiny np czekoladowo sernikowe, to jednak przez 2 lata muffiny te byly zawsze na poczatku listy zyczen. Umieszczam ten przepis, by byl pod reka, a i pora roku wymarzona na muffiny z jablkami i cynamonowa kruszonka.





Muffiny "jablkowa kruszonka"



  • 280 g maki
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 115 g jasnego brazowego cukru (soft light brown sugar)
  • 250 g jablek
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 lyzek oleju slonecznikowego lub 85 g masla, rozpuszczonego i wystudzonego


kruszonka:


  • 50 g maki
  • 1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
  • 35 g masla, w malych kawalkach
  • 25 g jasnego brazowego cukru (soft light brown sugar)



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykladamy papilotkami forme na 12 muffin.
Przygotowujemy kruszonke. Make i cynamon umieszczamy w misce, dodajemy maslo i rozgniatamy palcami, do powstania kruszonki. Mieszamy z cukrem i odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto na muffiny. Make, proszek, cynamon i sol przesiewamy do miski. Mieszamy z cukrem i dodajemy pokrojone w kostke obrane jablka. Mieszamy. Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce, rozbijamy, dodajemy mleko i olej i ubijamy.
W suchych skladnikach robimy wglebienie i wlewamy w nie mokre skladniki. Mieszamy, tak aby skladniki sie tylko polaczyly. Przekladamy mase do foremek.
Pieczemy 20 minut. Zostawiamy w foremkach przez 5 minut po czym studzimy na kratce lub podajemy jeszcze cieple.

Przepis z ksiazk  "1001 cupcakes, cookies &other tempting treats"


Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…