Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowo-sernikowe

Kolejne, bardzo wyraziste muffiny o intensywnie czekoladowym smaku i bardzo ciemnej, pięknej barwie. Z idealną "słodkością" a dodatek części sernikowej tylko potęguje wrażenia smakowe. Na drugi dzień nic nie straciły ze swojego smaku, były tak samo pyszne jak "jeszcze ciepłe". To kolejne muffiny, które zdecydowanie polecam.
Muffiny czekoladowo-sernikowe


Muffiny czekoladowo-sernikowe

  • 150 g mąki
  • 175 g drobnego cukru
  • 35 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml śmietany (soured cream)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75 g czekolady, rozpuszczonej
  • 25 g migdałów, posiekanych

masa sernikowa:
  • 175 g serka kremowego
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Piekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.
Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.
Na muffinki, mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól razem w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę, olej, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt i rozpuszczoną czekoladę. Suche i mokre składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Przekładamy masę do papilotek, na nią delikatnie kładziemy masę sernikową. Lekko mieszamy nożem, tak aby powstał efekt marmuru. Wierzch posypujemy migdałami.
Pieczemy 20-25 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.
Z książki "Homemade baking"

Muffiny czekoladowo-sernikowe

Komentarze

  1. Bardzo działają na moje zmysły:) Przepyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kombinacja jaką lubię, wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, są nieziemsko cudne! Uwielbiam to połączenie,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik z czekoladą w postaci muffinki to jest to! Koniecznie muszę wypróbować takie sernikowe, bo nie miałam jeszcze okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja pierwszą upieczoną muffinkę zwykle zjadam taką właśnie "jeszcze ciepłą", a zwykle jest tak, że te na drugi dzień są jeszcze pyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. te kontrasty... fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiosenko, przepyszne były!...:)

    Macierzanko, to bardzo pyszna kombinacja:)

    Majano, to połączenie jest wspaniałe!...:)

    Komarko, koniecznie wypróbuj! Takie sernikowe są naprawdę pyszne:)

    Asiejko, ja zawsze pierwszą zjadam na ciepło, a że staram się ograniczać, więc zostaje na drugi dzień. Choć przyznam, że nie wszystkie muffinki są na drugi dzień dobre...:)

    My, i fantastycznie smakują!...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale smacznie wyglądają !

    Zapraszam do mojego konkursu nr 2
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  9. To moje ulubione muffiny, jadłam je parę razy, ale nigdy nie zrobiłam. Może czas wziąć się do roboty, wyglądają tak pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dorota, dziękuję:)

    Wielgasiu, polecam, niewiele z nimi roboty, jak to z muffinkami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmmm, idę o zakład, że już wszystkie zjedzone... :) Ależ wyglądają...!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewa, ja Twoje muffinki to mogłabym na okrągło :-)

    A odpiszę niebawem (najpewniej jutro) i dziękuję!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszności upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mirabelka, dzięki:)

    Małgosiu, już bardzo dawno zjedzone, niestety;)

    Gosiu, zawsze możesz się częstować;)

    Olciaky:))

    OdpowiedzUsuń
  15. koniecznie muszę wypróbować! i to już niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, wybrałam własnie te smakowicie wygladające muffiny na "tort" dla mojego brata :)
    mam jednak kilka pytań - śmietana soured cream - wiem ze to nie słodka tylko kwaśna, ale ilu procentowa?
    a serek kremowy, jaki? zeby nie był za rzadki, bo przeciez dodaje sie do niego jeszcze jajko, mogłabyś polecić jakąś firmę?? :)) bardzo proszę o podpowiedzi :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Śmietana soured cream jakiej używam ma 18% tłuszczu. Nie pamiętam jakiego dokładnie serka użyłam do tych muffinek, ale na pewno jakiegoś typu Philadelphia. Ale myślę, że nada się jakikolwiek dobrze zmielony ser(z wiadreka np), konsystencja sera raczej nie ma tu znaczenia, po dodaniu innych składników jest dość rzadka i tak ma być. Powodzenia w pieczeniu "tortu" i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  18. oh, aż mi ślinka leci na ich widok! :) są wspaniałe! generalnie moimi faworytami wśród muffinek wszelkiego rodxaju są niepodważalnie bajecznie proste muffiny waniliowo-maślane z malinami... :) ale lubie sie bawic z bardziej zlozonymi przepisami :)

    zapraszam do mnie, dopiero zaczynam blogowani i przepisow jest garstka, ale mam nadzieje,ze z czasem sie rozkrece :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …