Przejdź do głównej zawartości

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Wyjątkowo rabarbarowy jest u mnie tegoroczny maj. Wygląda na to, że polubiłam tą roślinkę, która kojarzyła mi się jak do tej pory jedynie z rozgotowanym kompotem bądź łodygami "maczanymi" w cukrze, które rzadko, ale miałam okazję jeść w dzieciństwie. Sądząc po ilości przepisów na blogach, nie tylko u mnie rabarbar przechodzi swoisty renesans. Zaczęłam od muffinek, a dzisiaj upiekłam( już prawie zjedzone) czwarte już w tym sezonie ciasto z rabarbarem. Podobnie jak z muffinkami, ciasto zeszło błyskawicznie. Kokosowe, słodkie, wilgotne, z orzeźwiającą nutą rabarbaru w środku i pyszną kokosową skorupką na wierzchu. Niecodzienne doznania smakowe. Polecam!

Ciasto rabarbarowo-kokosowe


Ciasto rabarbarowo-kokosowe

  • 225 g (11/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
  • 110 g (1 1/4 szklanki) wiórek kokosowych
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 110 g (1 szklanki) drobno pokrojonego rabarbaru
  • 300 g (5 łodyg) rabarbaru
  • 2 łyżki cukru demarara

Piekarnik nastawiamy na 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy mąkę, drobny cukier i wiórki kokosowe. Dodajemy masło, jajka, mleko i ekstrakt i mieszamy do połączenia składników.
Połowę mieszanki wlewamy do foremki, posypujemy pokrojonym rabarbarem i przykrywamy resztą ciasta.
Łodygi rabarbaru kroimy na słupki długości 12 cm. Umieszczamy je na wierzchu ciasta i posypujemy cukrem demarara.
Pieczemy ok 1 1/2 godziny. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce. Wykładamy do góry dnem na kratkę i studzimy.
Ciasto rabarbarowo-kokosowe
Przepis z książki "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa  The Australian Women's Weekly.

Komentarze

  1. Mniam! Mus być pyszne. Uwielbiam zarówno rabarbar jak i kokos. U mnie też mocno rabarbarowa wiosna:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dzisiaj rabarbarowe ale trochę inne, jutro wstawię.
    Pycha ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie do polubienia tej roślinki nie trzeba nawet namawiac.. w cieście smakuje cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja wcześniej jutro wstaję, żeby coś rabarbarowego upiec i zawieźć do znajomych, może mam gdzieś wiórki zakamuflowane to chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno, jakbym czytała o sobie. ;-) I moje wspomnienia rabarbarowe nie są zbyt szczęśliwe. Tym bardziej się cieszę, że udało mi się przełamać opór i doznałam rabarbarowego olśnienia. :D
    Świetne ciasto proponujesz. :) Takie wilgotne lubię najbardziej. :)
    Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, rabarbar i kokos to bardzo udana para! Dobrze, ze i Ty zaczynasz ulegac urokowi tych wiosennych lodyg ;))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też w tym roku dosłownie pochłaniam rabarbar :-)
    I dziś upiekłam ciacho :-)
    Też wilgotne i też z demerara :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wygląda to ciasto, już wyobrażam sobie ten zapach kokosu i kwaskowatość rabarbaru na języku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eweno zapraszam do mnie :) Właśnie wstawiłam moją wersję Twojego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wczoraj przyuważyłam Majanko:) Idę komentować;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)