Przejdź do głównej zawartości

Jambalaja z łososiem i krewetkami

Bardzo szybkie, proste i smaczne danie. Dla mnie kolejny krok do oswajania się z owocami morza. Bo jak za rybami przepadam, tak co do tych drobniejszych wodnych stworzeń nie jestem do końca przekonana. Smak jest ok, jeśli chodzi o krewetki, problem chyba tkwi w wyglądzie i konsystencji "mięsa". Na pewno do kolejnej potrawy z krewetkami podejdę z mniejszą rezerwą. Danie znikło szybko i spotkało się z  zadowoleniem całej mojej rodzinki.
Jambalaja z łososiem i krewetkami

Jambalaja z łososiem i krewetkami

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
  • 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdzone
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka łagodnego chilli
  • 340 g białego ryżu długiego
  • 900 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 g krewetek(dałam mrożone)
  • 200 g fileta z łososia, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
  • odrobina sosu tabasco(opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, mieszając ok 3 minut. Dodajemy seler, zieloną lub czerwoną paprykę, czosnek, imbir, pieprz cayenne, chilli i ryż. Smażymy, mieszając, ok 2 minut.
Wlewamy bulion i dobrze mieszamy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut.
Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, 2 łyżki pietruszki, krewetki i łososia. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy krewetki i łosoś będą  ugotowane a płyn prawie wchłonięty.
Dodajemy tabasco, sól i pieprz do smaku. Posypujemy pozostałą pietruszką. Podajemy gorące
 Przepis z książki "Rice, Beans & Grains" wydawnictwa Reader's Digest

Jambalaja z łososiem i krewetkami

Komentarze

  1. brzmi świetnie, ja tam krewetki lubię w każdym daniu, więc chętnie zjadłabym i te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, choć ja krewetek nie lubię i nie jadam. Chyba mam podobne podejście do Twojego. Nie mówię stanowcze nie, bo być może kiedyś sie z nimi oswoję.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)