Jambalaja z łososiem i krewetkami
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, poszatkowana
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
- 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku, zmiażdzone
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka łagodnego chilli
- 340 g białego ryżu długiego
- 900 ml gorącego bulionu warzywnego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 100 g krewetek(dałam mrożone)
- 200 g fileta z łososia, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
- odrobina sosu tabasco(opcjonalnie)
- sól i pieprz
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, mieszając ok 3 minut. Dodajemy seler, zieloną lub czerwoną paprykę, czosnek, imbir, pieprz cayenne, chilli i ryż. Smażymy, mieszając, ok 2 minut.
Wlewamy bulion i dobrze mieszamy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut.
Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, 2 łyżki pietruszki, krewetki i łososia. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy krewetki i łosoś będą ugotowane a płyn prawie wchłonięty.
Dodajemy tabasco, sól i pieprz do smaku. Posypujemy pozostałą pietruszką. Podajemy gorące
Przepis z książki "Rice, Beans & Grains" wydawnictwa Reader's Digest
brzmi świetnie, ja tam krewetki lubię w każdym daniu, więc chętnie zjadłabym i te Twoje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, choć ja krewetek nie lubię i nie jadam. Chyba mam podobne podejście do Twojego. Nie mówię stanowcze nie, bo być może kiedyś sie z nimi oswoję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)