Przejdź do głównej zawartości

Kurczaki Marengo

Kurczak Marengo, chociaż nie ma chrupiącej skórki, jest bardzo smaczny. Przygotowanie nie wymaga specjalnej pracy i w niecałą godzinę możemy cieszyć się nieco innym niż zazwyczaj smakiem kurczaka. Nam bardzo smakował. W oryginalnym przepisie jest to cały kurczak, u mnie tylko udka.
Kurczaki Marengo


Kurczaki Marengo

  • 1 kurczak(ok 1,5 kg, ja dałam same uda)
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • sól i czarny pieprz
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki(125 ml) białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka stołowa maki
  • 3/4 szklanki(200 ml) bulionu wołowego
  • sok z 1/2 cytryny

Kawałki kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy masło i oliwę, podsmażamy aż lekko zbrązowieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odlewamy większość płynu, który mógł zebrać się na dnie rondla, dolewamy wina i dodajemy mąkę. Dusimy na średnim ogniu przez około 50 minut albo dopóki mięso nie zrobi się kruche. W trakcie duszenia w miarę potrzeby dolewamy bulionu, by mięso zachowało wilgoć. Układamy na półmisku i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przepis z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Bellona

Komentarze

  1. Ja uwielbiam kurczaka, chętnie wypróbowuję każdy nowy sposób. Też zawsze daję udka zamiast całego kurczaka:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się zapowiada taki kurczaczek! Chętnie wypróbuję ten przepis. Widziałam go w tej książce i tez mnie kusił :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ on musi pachnieć! lubię zapach aromatycznego pieczonego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chrupiącej skórki to ja nie specjalnie lubię, bo i tak zwykle jej nie zjadam. ale jeśli jest aromatycznie to jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosenko, polecam, zawsze to jakaś odmiana:)

    Majanko, to tym bardziej się skuś, jak Cię kusił:)

    Paula, co prawda on był bardziej duszony, ale też pachniał:)

    Asiejko, u mnie lubią chrupiącą skórkę, ale pomimo jej braku wszystkim ten kurczak smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wino, mam kurczaka (zamrozony), pewnie niebawem bedę miała ten obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, polecam, dobry kurczak:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)