Bułeczki ziołowo-serowe
- 4 łyżki serka (ricotty, mielonego twarogu, kremowego)
- 225 g wody
- 450 g białej pszenne mąki chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół(np. oregano, tymianek)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
Serek mieszamy z wodą, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto o delikatnie luźnej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dzielimy je na 12 części i z każdej formujemy wałek(ok 25 cm długości). Z wałków "wiążemy" supełki i układamy je na wysmarowanej olejem blasze(ja kładłam na papierze do pieczenia). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je oliwą z oliwek(można rozmąconym jajkiem, ja mlekiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 220 st C ok 20 minut
z serkiem? to brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńSą piękne! Też mam na nie wielką chęć. Sliczne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńEee..
OdpowiedzUsuńcudooooowne!
Zjadlabym takie buleczki na sniadanko :) Sliczne sa :))
OdpowiedzUsuńJakie śliczne węzełki.. Urocze..
OdpowiedzUsuńPiękne! Czy masz na blogu funkcję - "Poczęstuj się", jeśli tak, to ja skorzystam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
pyszne na śniadanie z masełkiem
OdpowiedzUsuńz masłem i plasterkiem szynki.. najpyszniej
OdpowiedzUsuńPaula, nie tylko brzmi, równie pysznie smakuje:))
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję i polecam, są naprawdę pyszne:))
Majko, dziękuję i polecam, dobre nie tylko na śniadanie:))
Spencer, bardzo się cieszę, że Ci się tak węzełki podobają;))
Anna-Maria, oczywiście taka opcja jest, poczęstuj się!...;))
Pozdrawiam!
Aga, polecam i samo masło w zupełności wystarczy:))
Asiejko, a i szynkę też można dodać;))