Przejdź do głównej zawartości

Ciasto przekładane mascarpone i malinami

Zachciało mi się malin. A ponieważ nadarzyła się pewna uroczysta okazja, postanowiłam upiec taki niewielki torcik. I zaspokoić moją ochotę na maliny. Ale nie tylko maliny są w tym cieście dobre. Jest i serek mascarpone. Jest też biszkopt, ale bez mąki. Za to z rozpływającymi się w ustach mielonymi migdałami. Nie potrzeba żadnego nasączenia. Całość jest obłędnie wilgotna i pyszna. Torcik nie jest bardzo słodki, ale z rodzaju tych, co to by się brało kolejne dokładki. Pycha!

Ciasto przekładane mascarpone i malinami

 Ciasto przekładane mascarpone i malinami

ciasto:
  • 6 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 350 g mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 25 g cukru pudru, plus dodatkowo do posypania
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g malin, rozmiażdżonych plus garść całych, do dekoracji
polewa:
  • 150 g cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • różowy barwnik do wypieków


Na biszkopt, przygotowujemy dwie foremki okrągłe średnicy 23 cm(ja upiekłam w jednej).
Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C
Ubijamy żółtka z cukrem, ale nie do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy w trzech partiach do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia.

2/3 ciasta wylewamy do jednej z foremek, pozostałe do drugiej. Pierwszą pieczemy ok 30-35 minut, drugą 20-25 minut, ja piekłam w jednej foremce 35 minut, ale przydałoby się dłuższe pieczenie, bo środek mi opadł-choć był pyszny).
Studzimy.

Mieszamy mascarpone, cukier puder i ekstrakt wanilii w misce, dodajemy maliny i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki na lukier, do momentu aż masa będzie gładka.

Większy krążek kroimy na dwa mniejsze. Na jeden z nich wykładamy połowę masy z serka. przykrywamy drugim krążkiem, na który wykładamy pozostałą masę serową. Przykrywamy kolejnym krążkiem. Wierzch smarujemy lukrem, w centrum umieszczamy maliny.
Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"


Ciasto przekładane mascarpone i malinami
Ciasto przekładane mascarpone i malinami

Komentarze

  1. Och! Jaki on cudowny! Pieknie się prezentuje! Musiał nieziemsko smakować z tymi malinkami. Lubię masy z serka mascarpone. Musze kiedyś zrobić takie cudo. A jak nie jest za slodki to tym lepiej, mniam,mniam:)
    Częstuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia tak rozpraszają, że ledwo na przepisie mogę się skupić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Istne cudo!! Kuszące malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz, cudowne jest zdjęcie nr 1. pyszne. niesamowicie. pewnie taki też był torcik

    OdpowiedzUsuń
  5. łojoj , jakie ciasto i jaka piękna łyżeczka
    Cuda

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabrzmiało tak pysznie że chyba nie mam wyjścia - będe musiała zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi pysznie i wyglada rewelacyjnie. Ja mam wciaz ochote na maliny wiec na pewno niedlugo sobie upieke :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne, ja się ostatnio rozsmakowałam w masie z mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, kiedy w moim ogródku pojawią się maliny? Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mascarpone juz mam, teraz musze dokupic malinki i zakasac rekawki

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie wyglada na 'gorgeous' :) Wierze wiec na slowo. I cos mi sie wydaje, ze powinnam wciagnac te ksiazke na moje kolejne amazonowe zamowienie ;)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie, Ewa! Maliny, mascarpone?! Poproszę choć kawałeczek.. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Mascarpone i maliny...boskie ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)