Przejdź do głównej zawartości

Karaibski chlebek bananowy


Ciasta bananowe jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zarówno dwukolorowe bananowe jak i czekoladowe z kruszonką okazały się być rewelacyjnymi w smaku i konsystencji. Tak było i tym razem. Ten bananowy chlebek jest mega wilgotny i super smaczny. Gałka muszkatołowa dodaje mu nieco egzotycznego charakteru i pięknego koloru, a grubo pokrojone kawałki orzechów sprawiają, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. Polecam.
Karaibski chlebek bananowy

Karaibski chlebek bananowy

  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 150 g masła, miękkiego
  • 175 g jasnego cukru brązowego(soft light brown)
  • 2 jajka, ubite
  • 50 g orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą keksówkę (na 450 g)
Banany rozgniatamy w misce z miodem. Do oddzielnej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodajemy banany, mąkę oraz orzechy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 50-60 minut(polecam sprawdzenie patyczkiem środek ciasta)
Studzimy w foremce przez 10 minut, po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Homemade baking" i dodaję go do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"

Komentarze

  1. ten dodatek orzechów rzeczywiście musi byc przyjemnie chrupiący
    lubię ta nazwę bananowych ciast - chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam galke! Szczegolnie ostatnio i ona i ocet balsamiczny pasuja mi prawie do wszystkiego :)
    Puchate to ciasto , fajne!

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Ach.. zewsząd mnie kuszą te chlebki bananowe.
    A ja dzisiaj kupiłam mega dojrzałe banany.
    Będzie chlebek, pojutrze;)
    Buziak wielki, swoją drogą ciekawe to połącznie gałki i słodkiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też lubię gałkę i takie muffiny Bajaderki co tam gałki pod dostatkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Też piekę bananowe ciasta i baaardzo je lubię. Kolejny przepis do wypróbowania, bo mój jednak troszkę sie różni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebki banananowe.. Robiłam tylko raz, bez gałki i chyba natępnym razem muszę to nadrobić ;-)

    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda ten chlebek! Bananowe chlebki są przepyszne, podobnie jak kokosowe ;)))
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Eweno, cudowne ciacho! Robiłam i zdecydowanie za mało było :) Pyszniaste. Dodałam zamiast orzechów kokos i tez pycha:)
    Właśnie wrzuciłam na bloga;)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …