Ciasta bananowe jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zarówno dwukolorowe bananowe jak i czekoladowe z kruszonką okazały się być rewelacyjnymi w smaku i konsystencji. Tak było i tym razem. Ten bananowy chlebek jest mega wilgotny i super smaczny. Gałka muszkatołowa dodaje mu nieco egzotycznego charakteru i pięknego koloru, a grubo pokrojone kawałki orzechów sprawiają, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. Polecam.
Karaibski chlebek bananowy
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
- 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 150 g masła, miękkiego
- 175 g jasnego cukru brązowego(soft light brown)
- 2 jajka, ubite
- 50 g orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą keksówkę (na 450 g)
Banany rozgniatamy w misce z miodem. Do oddzielnej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodajemy banany, mąkę oraz orzechy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 50-60 minut(polecam sprawdzenie patyczkiem środek ciasta)
Studzimy w foremce przez 10 minut, po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Homemade baking" i dodaję go do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"
ten dodatek orzechów rzeczywiście musi byc przyjemnie chrupiący
OdpowiedzUsuńlubię ta nazwę bananowych ciast - chlebek :-)
magiczne zdjęcie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam galke! Szczegolnie ostatnio i ona i ocet balsamiczny pasuja mi prawie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńPuchate to ciasto , fajne!
:)
OdpowiedzUsuńAch.. zewsząd mnie kuszą te chlebki bananowe.
A ja dzisiaj kupiłam mega dojrzałe banany.
Będzie chlebek, pojutrze;)
Buziak wielki, swoją drogą ciekawe to połącznie gałki i słodkiego ciasta!
ja też lubię gałkę i takie muffiny Bajaderki co tam gałki pod dostatkiem
OdpowiedzUsuńTeż piekę bananowe ciasta i baaardzo je lubię. Kolejny przepis do wypróbowania, bo mój jednak troszkę sie różni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Chlebki banananowe.. Robiłam tylko raz, bez gałki i chyba natępnym razem muszę to nadrobić ;-)
OdpowiedzUsuńMniam!
Świetnie wygląda ten chlebek! Bananowe chlebki są przepyszne, podobnie jak kokosowe ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)))
Eweno, cudowne ciacho! Robiłam i zdecydowanie za mało było :) Pyszniaste. Dodałam zamiast orzechów kokos i tez pycha:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wrzuciłam na bloga;)
Pozdrowienia.