Przejdź do głównej zawartości

Karaibski chlebek bananowy


Ciasta bananowe jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zarówno dwukolorowe bananowe jak i czekoladowe z kruszonką okazały się być rewelacyjnymi w smaku i konsystencji. Tak było i tym razem. Ten bananowy chlebek jest mega wilgotny i super smaczny. Gałka muszkatołowa dodaje mu nieco egzotycznego charakteru i pięknego koloru, a grubo pokrojone kawałki orzechów sprawiają, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. Polecam.
Karaibski chlebek bananowy

Karaibski chlebek bananowy

  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 150 g masła, miękkiego
  • 175 g jasnego cukru brązowego(soft light brown)
  • 2 jajka, ubite
  • 50 g orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą keksówkę (na 450 g)
Banany rozgniatamy w misce z miodem. Do oddzielnej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodajemy banany, mąkę oraz orzechy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 50-60 minut(polecam sprawdzenie patyczkiem środek ciasta)
Studzimy w foremce przez 10 minut, po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Homemade baking" i dodaję go do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"

Komentarze

  1. ten dodatek orzechów rzeczywiście musi byc przyjemnie chrupiący
    lubię ta nazwę bananowych ciast - chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam galke! Szczegolnie ostatnio i ona i ocet balsamiczny pasuja mi prawie do wszystkiego :)
    Puchate to ciasto , fajne!

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Ach.. zewsząd mnie kuszą te chlebki bananowe.
    A ja dzisiaj kupiłam mega dojrzałe banany.
    Będzie chlebek, pojutrze;)
    Buziak wielki, swoją drogą ciekawe to połącznie gałki i słodkiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też lubię gałkę i takie muffiny Bajaderki co tam gałki pod dostatkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Też piekę bananowe ciasta i baaardzo je lubię. Kolejny przepis do wypróbowania, bo mój jednak troszkę sie różni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebki banananowe.. Robiłam tylko raz, bez gałki i chyba natępnym razem muszę to nadrobić ;-)

    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda ten chlebek! Bananowe chlebki są przepyszne, podobnie jak kokosowe ;)))
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Eweno, cudowne ciacho! Robiłam i zdecydowanie za mało było :) Pyszniaste. Dodałam zamiast orzechów kokos i tez pycha:)
    Właśnie wrzuciłam na bloga;)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)