wtorek, 4 maja 2010

Karaibski chlebek bananowy


Ciasta bananowe jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zarówno dwukolorowe bananowe jak i czekoladowe z kruszonką okazały się być rewelacyjnymi w smaku i konsystencji. Tak było i tym razem. Ten bananowy chlebek jest mega wilgotny i super smaczny. Gałka muszkatołowa dodaje mu nieco egzotycznego charakteru i pięknego koloru, a grubo pokrojone kawałki orzechów sprawiają, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. Polecam.
Karaibski chlebek bananowy

Karaibski chlebek bananowy

  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 150 g masła, miękkiego
  • 175 g jasnego cukru brązowego(soft light brown)
  • 2 jajka, ubite
  • 50 g orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą keksówkę (na 450 g)
Banany rozgniatamy w misce z miodem. Do oddzielnej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodajemy banany, mąkę oraz orzechy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 50-60 minut(polecam sprawdzenie patyczkiem środek ciasta)
Studzimy w foremce przez 10 minut, po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Homemade baking" i dodaję go do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"

9 komentarzy:

  1. ten dodatek orzechów rzeczywiście musi byc przyjemnie chrupiący
    lubię ta nazwę bananowych ciast - chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam galke! Szczegolnie ostatnio i ona i ocet balsamiczny pasuja mi prawie do wszystkiego :)
    Puchate to ciasto , fajne!

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Ach.. zewsząd mnie kuszą te chlebki bananowe.
    A ja dzisiaj kupiłam mega dojrzałe banany.
    Będzie chlebek, pojutrze;)
    Buziak wielki, swoją drogą ciekawe to połącznie gałki i słodkiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też lubię gałkę i takie muffiny Bajaderki co tam gałki pod dostatkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Też piekę bananowe ciasta i baaardzo je lubię. Kolejny przepis do wypróbowania, bo mój jednak troszkę sie różni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebki banananowe.. Robiłam tylko raz, bez gałki i chyba natępnym razem muszę to nadrobić ;-)

    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda ten chlebek! Bananowe chlebki są przepyszne, podobnie jak kokosowe ;)))
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Eweno, cudowne ciacho! Robiłam i zdecydowanie za mało było :) Pyszniaste. Dodałam zamiast orzechów kokos i tez pycha:)
    Właśnie wrzuciłam na bloga;)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)