Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką


Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką jest fantastyczne! Mam ostatnio smaka na takie "suche" ciasta, choć to, za przyczyną bananów jest bardzo wilgotne(no, ale wilgotne suche są najlepsze:)). I jak poprzednio marudziłam, tak teraz nie mogę się przestać zachwycać. Czekolada, ten charakterystyczny bananowy posmak i rewelacyjna wprost kruszonka(taką właśnie lubię najbardziej i już wiem, że musi być więcej mąki niż cukru;)), która nie tylko dodaje uroku temu ciastu, ale sprawia, że wyczuwając ten charakterystyczny smak, chcemy nim jak najdłużej się delektować. Przepis, znaleziony z potrzeby zagospodarowania mocno dojrzałych bananów znalazłam na tej stronie.


 Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką

  • 100 g czekolady
  • 150 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego (golden caster)
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 175 g mąki ze środkiem spulchniającym, lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 2 duże banany, obrane ze skórki i rozgniecione

Na kruszonkę:
  • 25 g masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 płaska łyżka cukru demarara
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (mogą być włoskie)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i przygotowujemy dwie małe foremki keksowe.
Przygotowujemy kruszonkę, masło łączymy z mąką, za pomocą palców, dodajemy cukier i orzechy.
Czekoladę rozpuszczamy(w kąpieli wodnej lub w mikrofali), mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ucieramy do białości masło z cukrem, po czym stopniowo dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając. Dodajemy przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy metalową łyżką. Dodajemy rozgniecione banany i rozpuszczoną czekoladę, dobrze mieszamy.
Ciasto równomiernie rozkładamy do dwóch foremek, posypujemy kruszonką i pieczemy ok 45 minut. Studzimy na kratce, po czym zawijamy w papier do pieczenia lub folię.


Komentarze

  1. swietnie wyglada i pwidze,ze na bank przepyszne jest :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! A połączenie bananów i czekolady jest jednym z najlepszych na świecie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne połączenie! Boskie ciasto! Mówisz,ze ono jest mokro-suche ? ;)
    My lubimy mokre ciacha, moze wypróbuję kolejny Twój przepis :)
    Ostatnio zrobiłam kolejne z Twojej stronki.
    Niedługo u mnie się pojawi, było fantastycznie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o takiego połączenie nie znałam -banany ,kakao i kruszonka
    Ale w ciemno wiem ,że musi być pyszne ,zresztą tak wygląda twoje ciasto -pysznie ,pyszniutko, przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. łoł! banany i czekoolada to ekstra polaczenie:)) mniamusnie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia, ciasto było przepyszne:))

    Ola, w tym cieście szczególnie udany mariaż bananów i czekolady;)

    Majanko, mówiąc "suche" mam na myśli ciasta bez mas i owoców, a to "suche" jest wyjątkowo "mokre" i bardzo miękkie jednocześnie. Polecam. Zaciekawiłaś mnie, co to za ciasto wybrałaś, ciekawe czy zgadnę;))

    Margot, ta kruszonka to świetne uzupełnienie do tego bananowo-czekoladowego "wnętrza"

    Viridianko, zgadzam się, super połączenie!...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczę, połączenie czekolady i bananów jest rewelacyjne! Na pewno je wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  8. jezeli ono smakuje tak jak chlebek bananowy, to mam wyjscia... bede musiala je przygotowac :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Eweno, a o którym myślisz ? :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Agatko, naprawde fajne połączenie, polecam:)

    Anoushka, nie wiem, jak smakuje chlebek bananowy, ale wiem, że to ciasto smakuje wybornie!...:)

    Majano....kawowo-jogurtowe...?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dlatego lubię czekoladowe ciasta - po pierwsze są pyszne, a po drugie mają taki piękny kolor!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo mi sie podoba ten przepis

    szkoda, ze jestem na diecie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale cudenko!:)

    Ps: Ewenko,pozwoliłam sobie-
    http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/07/Muffiny-jagodowe-z-nuta-pomaranczy.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Eweno, strasznie podoba mi się Twoje określenie "wilgotne suche". :)
    Ja już dawno nie piekłam nic stricte czekoladowego, ale niech no tylko bura jesień nadejdzie - to poszaleję. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. połączenie banana z czekoladą musi być naprawdę ciekawe, chyba muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Poleczko, piekny kolor to zdecydowanie dodatkowy atut czekoladowych ciast:))

    Nina, to chociaż odrobinkę, z połowy porcji(z tej wychodza dwie keksówki);)

    Majano, wiedziałam, wiedziałam! (Ty i kawa;))

    Olciaky, polecam:)

    Małgosia, u mnie temperatury dalekie od upalnych, więc sobie daję popalić w piecu;)

    Blk, zachęcam Cię do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Si :)
    Pamietasz, ze ja i kawa :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Eveno upiekłam i bardzo , bardzo nam smakowało!!! zapraszam do mnie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo się cieszę, że smakowało, a ostatnio nawet sobie o tym cieście myślałam, może czas powtórzyć...a jak na razie, to lecę do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis,niestety nie jest napisane ile proszku do pieczenia :(
    Ktoś może wie?

    OdpowiedzUsuń
  21. Jest napisane:)) Jedna płaska łyżeczka. A ciasto jest pyszne! Bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  22. a czy może być jedna długa forma keksowa 35cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Powodzenia w pieczeniu!:)

      Usuń
  23. Hej, dopiero co poznałam Twojego bloga i zakochałam się w tym przepisie, ale mam pytanie (może komuś wyda się głupie..). Czy czekolada w przepisie ma być gorzka, czy mleczna (słodka) ? Tak samo z kakaem? Proszę o odpowiedź i szykuję się do pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczenia najlepsza jest czekolada ciemna(gorzka lub deserowa z zawartością ziarna kakaowego minimum 50% - te informacje zawsze można znaleźć na opakowaniu). Kakao oczywiście bez cukru, ale może być i ciemne i jaśniejsze. Ciasto polecam, bo jest naprawdę pyszne! Powodzenia!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …