Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe z jagodami i białą czekoladą

Fala muffinowa u mnie w kuchni, trwa. Mam nadzieję, że Ci, którzy odwiedzają mojego bloga będą wyrozumiali i nadal będą tu zaglądać:)) Ja zaś dochodzę do muffinowej perfekcji, bo przecież to ćwiczenie czyni mistrza. No i tak się złożyło, że dzisiejsze muffiny czekoladowe z jagodami i białą czekoladą to chyba najpyszniejsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam. Ręka sama wyciągała się po kolejną. Mięciutkie, czekoladowe, orzeźwiająco jagodowe z tym przepysznym akcentem białej czekolady. Pycha.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden " The great big cookie book", choć dodatek białej czekolady, to moja inwencja twórcza:)
I w ostatniej chwili zdążyłam dodać jeszcze ten przepis do akcji przygotowywanej przez Olciaky "Jagodowo nam".


 Muffiny czekoladowe z jagodami i białą czekoladą

  • 115 g masła
  • 75 g czekolady deserowej, pokrojonej
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 250 ml maślanki (dałam jogurtu)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 275 g (2 1/2 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 175 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 50 g białej czekolady, posiekanej

Piekarnik nastawiamy na 190 st C, przygotowujemy foremkę na 12 muffinek.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondlu, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mieszamy cukier, jajko, maślankę i esencję waniliową. Delikatnie i krótko mieszamy z mąką i sodą. Dodajemy jagody i czekoladę.
Masę umieszczamy w foremkach. Pieczemy 25 - 30 min. Wyjmujemy z foremek natychmiast po upieczeniu i studzimy na kratce.


Komentarze

  1. ale cudne zdjęcia :) a muffinki są zawsze dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście poważny wirus muffinkowy Cię dopadł;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow borowki i biala czekolada to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wyglada na zdjceciu ta biala czekolada... Kuszace muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapisuje przepis, bo brzmi pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak,pyszne musza być -jeszcze chyba nie probowałam jagód z białą czekoladą:)
    Mm.. aż ślinka cieknie;P
    Ps: Dziękuję za udział w akcji:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za życzenia!;-) A spis treści już jest dostępny o czym z resztą informowałem Cię kilka dni temu mailem;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miętówko - dziekuję:)

    Grumko - dopadło mnie nieźle, ale lepszy taki wirus niż prawdziwy:)

    Viridianko - o tak, przyznaję:)

    Majka - bardzo kuszące, na pewno się jeszcze skuszę:)

    Cudawianki - polecam szczerze:)

    Olciaky - spróbuj, pyszne połączeni:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewenko :) Szukam adresu do Ciebie coby na Twoj komentarz odpisac ale nijak nie moge znalezc :(
    Moglabys do mnie napisac? :)
    Muffiny sa genialne! Nie wiem, jak moglam je przegapic! :/

    OdpowiedzUsuń
  10. a kto mi zdradzi jak się robi ciasteczka marchewkowe? ;c

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …