Przepis na tradycyjne ciasto na pizzę
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masla
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub semoliny
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy mleko, cukier, sól, masło i olej, mieszamy aż sól i cukier się rozpuszczą, dodajemy drożdże, makę i wyrabiamy miękkie, ale nie klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 45 minut. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, lekko przyciskamy i zostawiamy na dodatkowe 15 minut. Formujemy pizzę przez rozciąganie ciasta, dodajemy dowolne nadzienie wg własnych upodobań i natychmiast(nie zostawiając do ponownego wyrośnięcia) wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika - temperatura 230 st C. Pieczemy na najniższej półce, najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy około 10-15 minut aż ciasto zacznie nabierać koloru i ser będzie ładnie rozpuszczony.
Przepis podała Bajaderka na forum CinCin.
pamiętam jak kiedyś u mnie w domu kupowało się takie gotowe spody do pizzy
OdpowiedzUsuńgrube krążki ciasta, dobre były
teraz już nawet takich nie widuję w sklepach
kilka dni temu upiekłam pizzę
taką "na prędko"
z proszkiem
pyszna była,
cieniutkie ciasto
ulubione dodatki
może i kiedyś taką z drożdżami spróbuję
tradycyjną :-)
Ja znam troszkę bardziej uproszczony przepis :) ale ciasto wychodzi przepyszne :) szczególnie że wypróbowane przez klientów pizzerii.
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania, bo korzystam z troszeczkę innego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWspaniała pizza! Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńJa mam bardzo prosty przepis na ciasto z dodatkiem śmietany.
Może kiedys wypróbuję Twój:)
Pozdrawiam!
O boziu... to drugie zdjęcia doprowadza mnie do szaleństwa! :D
OdpowiedzUsuńEweno, cudne, cudne, cudne!
A u nas pizza taka prawdziwa domowa i pieczona na kamieniu bardzo często jest. Wszyscy kochamy pizzę, a moi chłopcy wprost przepadają. :)
Asiejko, zachęcam do spróbowania, to jak dla mnie naprawdę bardzo dobry przepis, ciasto zawsze wychodziło super, choć nigdy nie robiłam go ręcznie:)
OdpowiedzUsuńFiolunka, no może i jest tych składników sporo, ale ta kaszka manna, naprawdę daje fajny posmak:)
Szarlotek, zachęcam gorąco!:)
Majana, jak na razie twardo trzymam się tego przepisu, kto wie, może zachce mi się kiedyś zmienić:)
Małgosia, nie mam niestety kamienia, może się kiedyś dorobię, bo pizza u mnie bardzo często gości:)
Ja wciąż szukam idealnego ciasta na pizzę Wypróbuję Twój przepis następnym razem, bo na razie idealu nie znalazłam
OdpowiedzUsuńBeato, polecam to ciasto, jak dla mnie na domowe warunki, jest właśnie idealne. I robiłam je już ze 20 razy ostatnio;)
OdpowiedzUsuńNapewno była pyszna.
OdpowiedzUsuńOlciaky, była pyszna, i to niejedna....:)
OdpowiedzUsuńciagle sie staram i jeszcze ani razu mi nie wyszlo tak jak trzeba, moze cos zle robie?
OdpowiedzUsuńa co Ci nie wychodzi? Pewnie masz zły piekarnik;)
OdpowiedzUsuń