Przejdź do głównej zawartości

Pizza - ciasto tradycyjne

Bardzo, ale to bardzo lubię pizzę. Rzadko kiedy robiłam ją w domu, ze względu na to, że ciągle było coś nie tak z ciastem. Przez wiele miesięcy, będąc tutaj w Anglii, zadowalałam się pizzą pół-domową. Tzn. kupowałam najtańszą Sainsbury'sową pizzę margaritę, zapełniałam go moim farszem, dodatkowym serem i była z tego taka prawie domowa pizza. Ostatnio poczyniłam jednak kilka ponownych prób z ciastem i w końcu trafiłam na takie, które jak dla mnie jest super. Jedną z zalet tego ciasta, jest dość krótki czas oczekiwania na wyrastanie. Bo godzinie od decyzji "a może by tak zrobić pizzę" możesz już wkładać ją do piekarnika, by po kolejnych 15 minutach, skrapiać ją Hot Pepper sauce lub Tabasco.

Pizza - ciasto tradycyjne

Przepis na tradycyjne ciasto na pizzę
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masla
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub semoliny
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy mleko, cukier, sól, masło i olej, mieszamy aż sól i cukier się rozpuszczą, dodajemy drożdże, makę i wyrabiamy miękkie, ale nie klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 45 minut. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, lekko przyciskamy i zostawiamy na dodatkowe 15 minut. Formujemy pizzę przez rozciąganie ciasta, dodajemy dowolne nadzienie wg własnych upodobań i natychmiast(nie zostawiając do ponownego wyrośnięcia) wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika - temperatura 230 st C. Pieczemy na najniższej półce, najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy około 10-15 minut aż ciasto zacznie nabierać koloru i ser będzie ładnie rozpuszczony.
Przepis podała Bajaderka na forum CinCin.

Pizza - ciasto tradycyjne

Komentarze

  1. pamiętam jak kiedyś u mnie w domu kupowało się takie gotowe spody do pizzy
    grube krążki ciasta, dobre były
    teraz już nawet takich nie widuję w sklepach

    kilka dni temu upiekłam pizzę
    taką "na prędko"
    z proszkiem
    pyszna była,
    cieniutkie ciasto
    ulubione dodatki

    może i kiedyś taką z drożdżami spróbuję
    tradycyjną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam troszkę bardziej uproszczony przepis :) ale ciasto wychodzi przepyszne :) szczególnie że wypróbowane przez klientów pizzerii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do wypróbowania, bo korzystam z troszeczkę innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała pizza! Uwielbiam !
    Ja mam bardzo prosty przepis na ciasto z dodatkiem śmietany.
    Może kiedys wypróbuję Twój:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. O boziu... to drugie zdjęcia doprowadza mnie do szaleństwa! :D
    Eweno, cudne, cudne, cudne!
    A u nas pizza taka prawdziwa domowa i pieczona na kamieniu bardzo często jest. Wszyscy kochamy pizzę, a moi chłopcy wprost przepadają. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiejko, zachęcam do spróbowania, to jak dla mnie naprawdę bardzo dobry przepis, ciasto zawsze wychodziło super, choć nigdy nie robiłam go ręcznie:)

    Fiolunka, no może i jest tych składników sporo, ale ta kaszka manna, naprawdę daje fajny posmak:)

    Szarlotek, zachęcam gorąco!:)

    Majana, jak na razie twardo trzymam się tego przepisu, kto wie, może zachce mi się kiedyś zmienić:)

    Małgosia, nie mam niestety kamienia, może się kiedyś dorobię, bo pizza u mnie bardzo często gości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wciąż szukam idealnego ciasta na pizzę Wypróbuję Twój przepis następnym razem, bo na razie idealu nie znalazłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Beato, polecam to ciasto, jak dla mnie na domowe warunki, jest właśnie idealne. I robiłam je już ze 20 razy ostatnio;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olciaky, była pyszna, i to niejedna....:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciagle sie staram i jeszcze ani razu mi nie wyszlo tak jak trzeba, moze cos zle robie?

    OdpowiedzUsuń
  11. a co Ci nie wychodzi? Pewnie masz zły piekarnik;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …