Kolejna wersja surówki z białej kapusty, tym razem z dodatkiem pomidorów. I oczywiście jak każda surówka z kapusty, bardzo smaczna. Przepis zaczerpnięty z książeczki Aliny Stradeckiej "Polubić kapustę", a jako że zawiera dodatek pomidorów, dodaję go jako mój kolejny przepis do Pomidorowego Sezonu organizowanego przez Olgę.
Surówka z kapusty białej i pomidorów
- 300 g kapusty
- 200 g pomidorów
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- ocet winny lub sok z cytryny
- cukier, pieprz, sól
Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 20 minut. Z pomidorów zdejmujemy skórkę(po sparzeniu) i kroimy je w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka(ja pokroiłam w kostkę). Czosnek obieramy, miażdżymy z solą, dodajemy olej i mieszając, przyprawiamy cukrem, pieprzem i octem, ewentualnie dosalamy. Łączymy składniki, polewamy sosem i wykładamy na salaterkę. Podajemy do mięs, ryb i wędlin.
Lubię surówki z kapustki , a Twoja wygląda pyszniutko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O! Szukałam dokładnie tej od dawna ;) Uwielbiam ją. Przepis na pewno ukradnę.
OdpowiedzUsuńfajny dodatek do letniego obiadu :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta sałatka! Zrobię ją sobie :-)
OdpowiedzUsuńMajano, ja ostanio właśnie trochę innych niż zwykle próbuję:)
OdpowiedzUsuńDziwnograj, jeśli celem spożycia, to proszę bardzo:)
Aga, i w zimie też się pewnie sprawdzi:)
Alicja, polecam!...:)
Kiedyś jak się odchudzałam ,to była to jedna z moich ulubionych potraw :)
OdpowiedzUsuń