Przejdź do głównej zawartości

Łatwe ciasto malinowo-migdałowe

Czy zdarzyło się Wam zjeść całe ciasto w pojedynkę? Właśnie mi się to przytrafiło...Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że to bardzo małe ciasto i jadłam je 2 dni. I nie jest to nawet jakieś super wymyślne ciasto, z nieziemskim smakiem, ot, zwykłe, lekkie, owocowe ciasto. Z pysznymi malinami i lekko chrupiącymi migdałowymi płatkami. I chyba to ten dodatek malin sprawił, że byłam tak samolubna i nie mogłam się oprzeć...;)


Łatwe ciasto malinowo-migdałowe
  • 125 g świeżych malin
  • 3 łyżki ciemnego brązowego cukru
  • 125 g mąki
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 125 g kwaśnej śmietanki
  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 25 g płatków migdałowych

Na glazurę:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka
  • kropla ekstraktu z wanilii

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Przygorowujemy foremkę o średnicy 20 cm
Łączymy maliny z brązowym cukrem i odstawiamy.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy śmietanę, masło, wnilie i jajko. Dodajemy do mieszanki mącznej. Mieszamy aż do połączenia. Wykładamy 2/3 masy do przygotowanej formy. Nakładamy malinowa mieszankę i przykrywamy pozostałym ciastam. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 40 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.

Przesiewamy cukier puder do miski, dodajemy mleko i wanilię, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Polewamy wierzch ciasta.

Przepis pochodzi z tej strony

Komentarze

  1. Sama? Całe ciacho? No mnie się jeszcze nie zdarzyło :) No ale wszystko przede mną :) Ale ciasto wygląda super, wiec się nie dziwię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bym je zjadła hi hi hi ;)) Wygląda tak pysznie!:)
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciasto :) uwielbiam malinki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio zjadlam sama 3/4 ciasta orzechowego ze sliwkami :) Reszte zamrozilam bo pewnie zjadlabym je do konca :) A wszystko przez to, ze nie moge oprzec sie orzechom w ciescie :)) Malinom tez pewnie bym sie nie oparla :)) Twoje ciasto musialo byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach ,jakie smakowite i bardzo urodziwe te twoje ciasto, piękniejsze niż pierwowzór

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku, gdybym takie ciasto miała pod ręką, to bym je pochłonęła ;)
    aż mi się jeść chce...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowita propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Eweno ,zapraszam na kawowo - jogurtowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, no niestety, a kilogramów przybywa:)

    Majanko, chętnie bym poczęstowała, gdybym nie zjadła:))

    Miętówko, to chyba moje ulubione owoce:)

    Majko, to i ja mam tak samo, jeśli chodzi o orzechy, ręka sama się wyciąga...:)

    Margot, dziekuję:)

    Blk, proste do zrobienia, polecam:)

    Atino, dziekuję:)

    Majanko, już lecę...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eweno, pyszne zdjęcia!
    Mnie się NIESTETY zdarzyło, to co i Tobie. Chyba powinnam się wstydzić, ale w myśl powiedzenia "co było, a nie jest - nie pisze się w rejestr" :) udam, że wcale nie jestem takim łakomczuchem. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu, to i ja chyba sobie będę czasami powtarzała o tym rejestrze...myślisz, że pomoże?...i kologramów nie przybędzie...;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotkowe:)
    Chyba musisz bardzo lubić maliny,co?:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Olciaky, maliny uwielbiam, a poza tym, nazwa bloga do czegoś zobowiązuje;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)