Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z czekoladowymi łezkami

Definitywnie zostałam muffinowym maniakiem i już nie wiem sama co jest przyczyną. Smak, szybkość przygotowania, mnogość kombinacji czy miniaturowość. Więc będę sobie je piekła, fotografowała i wstawiała na bloga:) Te oto muffiny z czekoladowymi łezkami, są rewelacyjne, zwłaszcza na ciepło. Fakt, kończą się szybko, ale ile dają radości i doznań smakowych!
Przepis z książki Hilaire Walden "The great big cookie book", która ostatnio jest przeze mnie intensywnie wykorzystywana. Oprócz muffin jest w niej ponad 200 przepisów na różne ciastka i ciasteczka, min na te orzechowe.




 Muffiny z czekoladowymi łezkami

  • 115 g masła lub margaryny
  • 75 g cukru
  • 2 łyzki brązowego, ciemnego cukru
  • 2 jajk
  • 175 g (1 1/2 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
  • 175 g czekoladowych chipsów (dałam 100 g)

Piekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy formę na 10 muffin.
Mikserem ucieramy masło, dodajemy oba cukry i ucieramy do białości, wbijamy pojedyńczo jajka i uciaramy.
Przesiewamy dwukrotnie makę i proszek do pieczenia(przesiałam raz). Mieszamy z masą maślaną i mlekiem na przemian.
Połowę masy wykładamy do foremek, posypujemy wierzch chipsami i przykrywamy resztą masy.
Pieczemy przez 25 minut lub do momentu gdy muffiny nabiorą koloru. Pozostawiamy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.


Komentarze

  1. slicznie wyszly!!
    Ja czekam az moje dziecie z Pl zjedzie,to zaczne znowu muffinki piec,bo ona najwiecej ich palaszuje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne maleństwa :) Dla mnie muffiny to smak Ameryki. Uwielbiam je. Do tego kubek cappucino - taki tekturowy, na wynos - i nawet cięzki, pracowity dzień nabiera barw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne babeczki, a do tego ten kwiatek taki... zalotny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejciu, urzekły mnie te zdjęcia :) Smakowite i piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaaami!:D
    co za rozkosz smaku i aromatu:)
    Buźka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie tez te trzy wymienione przez Ciebie argumenty przemawiaja za muffinkowymi wypiekami, przede wszystkim jednak wlasnie szybkosc wykonania i pieczenia ;) w 30 minut mozna miec smakowite male co nieco :)
    Dzisiejsze muffinki jak zwykle przeurocze :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te Twoje muffinki!:) Muffinkuj jak najczęściej, jak mi przyjdzie znowu faza na muffiny to bede wiedziała gdzie zajrzeć po przepis ;))
    Piekne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cześć :)
    Śliczne! Ja coś czuję, że moja faza na muffiny znowu nadchodzi..

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, dziękuję:)

    Kasiu, nie wiem jak smakuje Ameryka, hihi, ale muffinki na pewno bardzo smakują...zwłaszcza z kawą:)

    Agatko, hihi, ten kwiatek to....chwast, choć urodziwy, prawda?...:)

    Tilianaro, dziękuję Ci:)

    Olciaky, no aromat też jest...;)

    Bea, dziękuję....tak myśląc nad tym, to chyba jednak szybkość realizacji zachcianki, bierze górę na pozostałymi argumentami...:)

    Majano, dziekuję i zapewniam, że z muffin nie zrezygnuję;)...właśnie wczoraj następne upiekłam...pozdrawiam również:)

    Polko, cześć:))
    Fazuj, jesienią będzie jak znalazł:)...pozdrawiam również ciepło:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)