Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z orzechów włoskich

Ciasteczek u mnie na blogu niewiele, bo przygodę z ciasteczkami zaczęłam bardzo niedawno i praktycznie są to moje drugie, tak drobne wypieki. Odkryłam, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a jak wszystkie domowe wypieki, również domowe ciasteczka smakują lepiej, niż te kupione w sklepie. Te orzechowe ciasteczka piekłam dwukrotnie, ponieważ popełniłam błąd, który niepokojąco zaczynam powtarzać. Otóż nie przeczytałam dokładnie przepisu, tylko leciałam po składnikach i dodawałam masło, cukier 175 g (ja podałam rozbite te dwie wartości), wgryzłam się dokładniej w przepis, kiedy przeczytałam ostatnie zdanie "posypać pozostałym cukrem"...jakim pozostałym? Zamiast 50 g dodałam ponad trzykrotnie więcej. Próbowałam ratować ciasteczka, dodając drugie tyle orzechów, ale choć bardzo dobre, to jednak pozostały przeraźliwie słodkie. Powtórzyłam więc wypiek, tym razem z właściwą ilością cukru...wyszły kruche, bardzo orzechowe i już nie tak słodkie, ale na tyle słodkie, że tą resztę cukru do posypania sobie darowałam:) Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "The great big cookie book" i jest moją kolejną pozycją w Orzechowym Tygodniu.

Ciasteczka z orzechów włoskich

  • 115 g masła lub margaryny
  • 50 g (1/4 szklanki) drobnego cukru + 125 g (1/2 szklanki) do posypania(opcjonalnie)
  • 115 g (1 szklanka) mąki
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy 2 blachy.
Mało ubijamy mikserem do białości, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy. Mieszamy z mąką, esencja waniliową i orzechami. Układamy na blachach pełną łyżeczkę masy zostawiając 2,5-5 cm odstępy między ciasteczkami i lekko je spłaszczamy. Pieczemy przez ok 25 minut. Wyciągamy na kratkę umieszczoną nad blachą i posypujemy pozostałym cukrem(jeśli uważamy, że ciasteczka są za mało słodkie)



Komentarze

  1. też tak mam, że nie czytam całego przepisu przed wykonaniem "dzieła", dopiero potem sie okazuje, że coś jest nie tak. Ale dobrze, że udały Ci się za drugim razem te ciasteczka, bo są przeapetyczne i napewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. I znów moje ulubione ciasteczka :) No nie mogę, ale mi robicie chętkę! Chyba sama ja zaraz popełnię, nawet z potrójną ilością cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po przepisie widać, że to ciasteczka, które robi się z prędkością światła. Zapewne jeszcze szybciej znikają? :) PS. O swoich wpadkach niedawno pisałam, więc już przemilczę moje 'czytanie ze zrozumieniem' przepisów... ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasteczka! :) Koniecznie wydrukuję sobie ten przepis. Zbieram sie jakoś i nie moge sie zebrac do robienia ciastek, a tak mnie ostatnio kuszą na blogach rózne orzechowe ciastka. Sliczne są Twoje Eweno! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiac, no niestety często chcę robić coś szybko i stąd takie pobiezne czytanie. Nie było tak źle, nawet z tymi słodkimi:)

    Dzięki Malta:)

    Tilianara- a nawet te z potrójną ilością cukru miały wzięcie:)

    Małgosiu, rzeczywiści szybko i bezproblemowo się robi(no chyba,że trzeba powtórzyć, z wiadomych powodów) i o dziwo, myślałam, że będzie problem ze zbytem, a tu nawet te przeraźliwie słodkie poszły...:)
    PS. no i dobrze, że nie jestesmy idealne, jest ciekawiej...;))

    Majano dziękuję, ciasta sa przede wszystkim szybkościowe i orzechowe:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dz zrobienia!Lubie takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu drukuje!
    I na pocieszenie dodam, ze i ja niestety czesto 'za szybko' czytam przepisy ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot, prostota wykonania poraża, a moi domownicy wyjedli nawet te przesłodzone;))

    Beo, polecam i dzękuję za pocieszenie. Gorzej by było, jakby się zjeść nie dało...:))

    OdpowiedzUsuń
  9. www.agagroman.wordpress.com22 grudnia 2009 13:14

    Bardzo przyjemnie sie czyta, mhmmm i ogląda. Tylko zastanawia mnie czy te orzechy mam zmielić, czy tylko rozdziabać nożem???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …