Cheesy Sodabread - przepis
- 450 g mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka świeżych, pokrojonych ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia, pietruszka lub szczypiorek
- 400 ml maślanki lub zsiadłego mleka(do mleka dodać 3 łyżki naturalnego jogurtu lub sok z połowy cytryny)
- 75 g startego sera Cheddar lub Gruyere
Piekarnik nastawiamy na temp 250 st C
Przesiewamy suche składniki do miski i mieszamy z pokrojonymi ziołami. Tworzymy dołek w centrum. Wlewamy maślankę. Ręką zagniatamy ciasto. Powinno być nie za luźne ani nie za twarde.
Gdy składniki połączą się przenosimy ciasto na obficie posypany mąką blat, lekko rozwałkowujemy, aby powstał placek grubości ok 2 cm. Tniemy na kwadraty lub koła podobne do scones(wyszło mi 9 sztuk) i umieszczamy na posypanej mąką blaszce. Każdy bułko-chlebek posypujemy startym serem. Blachę umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 10-20 min w zalezności od wielkości chlebków, aż nabiora złotej barwy. Zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy jeszcze 10 min.
O kurczę , musi być smaczny! :) Pięknie wygląda. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZeskrobałabym z chęcią ten serek z wierzchu. :) I schrupała. :) Eweno, a taki chleb na sodzie smakuje jak tradycyjne pieczywo, czy jednak wyczuwalny jest 'inny' posmak?
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, bo tak wygląda.
OdpowiedzUsuńMajano, jest smaczny:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMałgosiu, niestety nie będę, obiektywna dla mnie smakuje jak prawdziwy chleb, jest z serem, więc smak i zapach sera jest dominujący. Jak jest ciepły i z masełkiem to jest prawdziwe niebo w gębie...pół godziny temu wyjęłam z piekarnika kolejne:))
Aga-aa...i pyszne są:)
Myszo, pyszne są te chlebki!...:)