Przejdź do głównej zawartości

Cheesy Sodabread - przepis

Na przepis na cheesy sodabread natknęłam się przeglądając świeżo zakupioną książkę Rachel Allen Rachel's Food for Living. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie nie miałam nawet kawałka chleba w domu, a bardzo mi się nie chciało tego pochmurnego, deszczowego poranka jechać do sklepu. Przepis chleb na sodzie jest prosty i ma tę zaletę, że nie trzeba czekać, czego strasznie nie lubię...aż ciasto wyrośnie. Zagniatamy i pieczemy. Z ciasta wychodzą pyszne chlebki w kształcie bułek(tylko bardziej płaskie) i mają mnóstwo chlebowej skórki, co dla wielbicieli przylepek będzie dodatkową zaletą. Wybrałam wersję z szałwią. Jutro piekę z szuszonymi żurawinami. Można też pominąć ser i dodać czekoladowe chipsy, pokrojoną mleczną lub gorzką czekoladę, rodzynki. By wzbogacić nieco ciasto, można dodać jajko do maślanki i 1 łyżkę cukru.


 Cheesy Sodabread - przepis

  • 450 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka świeżych, pokrojonych ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia, pietruszka lub szczypiorek
  • 400 ml maślanki lub zsiadłego mleka(do mleka dodać 3 łyżki naturalnego jogurtu lub sok z połowy cytryny)
  • 75 g startego sera Cheddar lub Gruyere

Piekarnik nastawiamy na temp 250 st C
Przesiewamy suche składniki do miski i mieszamy z pokrojonymi ziołami. Tworzymy dołek w centrum. Wlewamy maślankę. Ręką zagniatamy ciasto. Powinno być nie za luźne ani nie za twarde.
Gdy składniki połączą się przenosimy ciasto na obficie posypany mąką blat, lekko rozwałkowujemy, aby powstał placek grubości ok 2 cm. Tniemy na kwadraty lub koła podobne do scones(wyszło mi 9 sztuk) i umieszczamy na posypanej mąką blaszce. Każdy bułko-chlebek posypujemy startym serem. Blachę umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 10-20 min w zalezności od wielkości chlebków, aż nabiora złotej barwy. Zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy jeszcze 10 min.

Komentarze

  1. O kurczę , musi być smaczny! :) Pięknie wygląda. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zeskrobałabym z chęcią ten serek z wierzchu. :) I schrupała. :) Eweno, a taki chleb na sodzie smakuje jak tradycyjne pieczywo, czy jednak wyczuwalny jest 'inny' posmak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny, bo tak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majano, jest smaczny:))Pozdrawiam

    Małgosiu, niestety nie będę, obiektywna dla mnie smakuje jak prawdziwy chleb, jest z serem, więc smak i zapach sera jest dominujący. Jak jest ciepły i z masełkiem to jest prawdziwe niebo w gębie...pół godziny temu wyjęłam z piekarnika kolejne:))

    Aga-aa...i pyszne są:)

    Myszo, pyszne są te chlebki!...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …