Przejdź do głównej zawartości

Buraczki zasmażane

Lubię wszelkie gotowane warzywa i chyba wolę takie, jako dodatek do obiadu, niż surowe. Buraczki zasmażane, wśród warzywnych dodatków cieszą się u mnie szczególnym względem. Może dlatego, że kiedyś robiłam je od wielkiego dzwonu i nie przejadły mi się, a może dlatego, że są po prostu pyszne. Po dziś dzień pamiętam zapach mielonych z buraczkami dobiegający z jadłodajni w starej kamienicy w centrum miasta. A ja, wtedy nastolatka, musiałam ignorować ten zapach i tłumić kurcze żołądka w drodze na swoje zajęcia. Teraz robię je za to znacznie częściej, ponieważ kupuję paczkowane, już ugotowane buraki(przyznaję, że to gotowanie zniechęcało mnie do częstszego jedzenia buraczków w przeszłości). Przygotowania więc znacznie mniej a różnicy smakowej nie zauważam. No i koniecznie do zasmażanych buraczków kotlet mielony być musi;)...czyż to nie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zestawów w kuchni polskiej?


Buraczki zasmażane
  • 1 kg buraków
  • 2,5 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki rosołu z kostki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sok cytrynowy do smaku
  • sól, cukier

Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, potem mieszamy ją z mąką. Kiedy zasmażka zacznie zółknąć wrzucamy do garnka starte buraki , wlewamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, cukier i sok cytrynowy. Ja dodaję jeszcze pieprz. Zagotowujemy.
Przepis pochodzi z książeczki Barbary Adamczewskiej "Specjały Polskiej Kuchni".

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie buraczki :)Jaki mają sliczny kolor - taki buraczkowy :)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bóstwię i wielbię zasmażane buraczki. :) I sama nigdy ich nie robię, właśnie z powodu konieczności gotowania buraków. Ale jak mam okazję zjeść gdzieś "w gościach" - to zjadam potrójną porcję. ;-)) I nic, a nic się nie wstydzę. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj i ja też lubię Majano, jak je jeszcze popieprzyć...mmmmm!

    Małgosiu, ja to się strasznie cieszę, że tu te gotowane są, bo dzięki temu mogę sobie pozwolić na ten przysmak przynajmniej raz w miesiącu a czasami i częściej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Buraki uwielbiam. Podobnie jak mój mąż. Wersja Twoja podoba mi się bardzo, muszę spróbować, bo mąż zajada się burakami doprawianymi kminkiem, którego nie cierpię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniami, może zrobię? buraczki mam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myszo, a ja bym chętnie taką wersję z kminkiem spróbowała;)...uwielbiam kminek:)))

    Aga, to najważniejsze, że buraki są:))) Roboty z nimi niewiele a ile się nasmakować potem można...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robilam te buraczki juz dwa razy i za kazdym razem wychodza takie smaczne:) dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciszę się Agaa, że skorzystałaś z przepisu. Dwa dni temu też akurat je robiłam. Pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …