Przejdź do głównej zawartości

Makaron z orzechami włoskimi i serem gorgonzola

Moją pierwszą propozycją na Orzechowy Tydzień, zorganizowany przez Elę z bloga "My best food" jest makaron z orzechami włoskimi i serem Gorgonzola. Połączenie, które bardzo mi posmakowało. Bo lubię i ser( jestem miłośniczką wszelkich serów, żaden zapach mi nie straszny) i orzechy. Właściwie każda potrawa z orzechami, zwłaszcza włoskimi, które do niedawna były moimi ulubionymi orzechami(niedawno poznane orzechy macadamia wysunęły się na prowadzenie) nabiera dla mnie wykwintnego smaku. Podobnie jak i ta, może i kaloryczna, ale bardzo ciekawa i warta wypróbowania. Dla mnie pycha. Przepis pochodzi z książki Jeni Wright "The pasta bible"

 Makaron z orzechami włoskimi i serem gorgonzola

  • 275 g makaronu paglia e fieno(dałam tagiatelle
  • 25 g(2 łyżki) masła
  • 5 ml(1 łyżeczka)pokrojonej świeżej szałwi lub 2,5 ml(1/2 łyżeczki) suszonej
  • 115 g sera Gorgonzola
  • 45 ml(3 łyżki) sera mascarpone
  • 75 ml(5 łyżek) mleka
  • 50 g (1/2 szklanki)posiekanych orzechów włoskich
  • 30 ml(2 łyżki )świeżo startego sera Parmesan
  • świeżo mielony czarny pieprz

Gotujemy makaron w dużym garnku, w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie, rozpuszczamy masło w rondelku na małym ogniu, dodajemy szałwię i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser Gorgonzola i serek mascarpone. Drewniana łyżką mieszamy do momentu aż sery zaczną się rozpuszczać. Wlewamy mleko i dalej mieszamy.
Dodajemy orzechy i starty ser Parmesan oraz pieprz. Dalej mieszamy podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu aż mikstura nabierze konsystencji sosu. Nie dopuszczamy do zagotowania i nie podgrzewamy dłużej niż kilka minut.
Odcedzamy makaron, wkładamy do ciepłego naczynia, wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast, dodając więcej pieprzu na wierzch. Można ozdobić listkami szałwi.

Komentarze

  1. Eweno, ja co prawda robię odrobinę inaczej, ale potwierdzam, że makaron z pleśniowym serem i orzechami jest bajecznie pyszny! Jeden z moich ulubionych, niestety zdecydowanie za bardzo kaloryczny. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos z sera pleśniowego. Ubóstwiam. To chyba najszybszy obiad pod słońcem. 100 g sera i małe opakowanie kwaśnej śmietany i uczta iście niebieska. Niebiańska by się chciało powiedzieć. A tu z orzechami... interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jakże smacznie wygląda! Fajne połączenie i na pewno przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, to był mój pierwszy taki zestaw, pleśn+orzechy i chyba rzeczywiście jedyny mankament to te kalorie, zwłaszcza dla kogoś, kto mówi, że jest na diecie:)...choć zjadłam naprawdę maleńką porcyjkę...;)

    Lisiczko, zgadzam się, obiad błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, można powiedzieć, że wielka uczta smakowa z niczego...a orzechy pełnią tu bardzo fajna rolę...:)

    Majano, bardzo Ci polecam, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Eweno pieknie wyglada w Twoim wykonaniu! To danie to taki klasyk, ktory nigdy sie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo a ja dziś na obiad też planuję makaron z orzechami, choć już bez sosu gorgonzola- przepis zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Elu, dla mnie to zupełna nowość, ale zostanie na dłużej, bo bardzo mnie i mężowi posmakował:)

    Aga, polecam, bardzo dobre danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super połączenie :), muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …