Przejdź do głównej zawartości

Pasta z orzechów laskowych i topionego serka

Orzechy pasują do sera bardzo i to obojętnie do jakiego sera. Dziś z serkiem topionym. Tym razem w roli głownej orzechy laskowe, które nalepiej smakują z czekoladą, ale równie wspaniale smakują z serem. Pasta jak dla mnie pyszna i gdyby była mniej kaloryczna mogłabym jeść codziennie. Przepis na Orzechowy Tydzień zapożyczyłam z książeczki Hanny Szymanderskiej "Potrawy z orzechami".

Pasta z orzechów laskowych i topionego serka

  • 2 kremowe topione serki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych

Dokładnie ucieramy serki z masłem, śmietaną oraz orzechami i lekko schładzamy.


Komentarze

  1. smacznie wygląda :) w sam raz na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka pasta to niebo w gębie... tylko te kalorie, ehhh ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł Eweno! Sama jak dotąd nie próbowałam samodzielnie łączyć, ale często kupuję gotowy biały serek z włoskimi orzechami i bardzo go lubię. Domowy zapewne jeszcze lepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poprosze na jutrzejsze sniadanko! :) Wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Korzystaliśmy niedawno z tej książeczki i w czasie jej wertowania zastanawiałem się nawet czy w swojej kolekcji z serii Biblioteczka PD posiadasz ten tytuł;-) Trudno o lepszą odpowiedź;-) A pasta rzeczywiście bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę nabyć tą książeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Teresko, polecam, idealna na śniadanie:)

    Aga, no niestety ta kaloryczność trochę przeraża, ale od czasu do czasu...:))...a książeczki chyba gdzieś tam można kupić jeszcze:)

    Małgosiu, ja jeśli kupowałam jakieś sery z "czymś", to były to właśnie orzechy:)

    Majano, proszę bardzo:)))

    Elu, niestety nie mój, ale zgadzam się, że wspaniały:)

    Grumko, w mojej kolekcji są prawie wszystkie książeczki, bowiem namiętnie je przez kilka lat kupowałam w kioskach ruchu;) I chociaż mam teraz ładniejsze, to od czasu do czasu chętnie z tych książeczek korzystam:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna pasta Eweno; robie podobna ale z koziego sera :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja z tym kozim serkiem muszę koniecznie spróbować Beo:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …