Przejdź do głównej zawartości

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, to jedno z tych dań, po które zawsze sięgałam, gdy bywałam "w gościach" a ponieważ mieszkam w kraju, gdzie nie serwują tego typu dania, jestem zmuszona przyrządzać sałatkę sama...bądź robią to domownicy. Ostatnio mamy na nią smaka, więc jest u nas dość często. I niech się schowają wszystkie lekkie, modne, zdrowe, niskokaloryczne...ten tradycyjny, stały mix warzyw wymieszanych z majonezem jest niepowtarzalny, niezastąpiony i pyszny...i oprócz bigosu, tradycyjna sałatka jarzynowa to chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej.

Sałatka jarzynowa

Przepis na sałatkę jarzynową
  • 6 ziemniaków
  • 8 marchewek
  • 2 pietruszki(zastąpiłam pasternakiem, bo tutaj nie ma)
  • seler(korzeń)
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • puszka zielonego groszku
  • 8 ogórków konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu(dobrego)
  • sól i pieprz

Ziemniaki, marchewki, pietruszki, seler ugotowałam na parze. Jajka ugotowałam na twardo. Wszystkie składniki pokroiłam w drobna kosteczkę, dodałam groszek i wymieszałam w sporym garnku. Dodałam soli, pieprzu i wymieszałam z majonezem(Hellmann's). Najlepsza jest oczywiście jak trochę postoi i się "przegryzie" ale u nas nie za bardzo może postać. Znika błyskawicznie.

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Komentarze

  1. Uwielbiam sałatke jarzynową! Zjadłabym talerzyk , poproszę więc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko chętnie, ale niestety już tylko smak pozostał i chęci na zrobienie następnej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zrobię znowu tą sałatkę, jest taka pyszna!... Albo się wproszę na Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra dziewczyny, robię następną...;DDD

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie sałatka jarzynowa kojarzy się z przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. I u nas w domu przyrządzało ją się z majonezem kieleckim, ma on mocno octowy smak, który ją zaostrza :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …