Przejdź do głównej zawartości

Pecan brownies


Do Orzechowego Tygodnia nie trzeba mnie było namawiać. Tak naprawdę, to dla mnie orzechowy, mógłby być cały rok, bo orzechy uwielbiam. Z orzechami pecan, które są głównym bohaterem dzisiejszego wpisu zapoznałam się dopiero na emigracji. Wcześniej, nie wiedziałam nawet o ich istnieniu. Są bardzo podobne do orzecha włoskiego, lekko od niego lekko słodsze i mają mniej pofałdowany, smuklejszy wygląd, co można zobaczyć na zdjęciu:). Z powodzeniem można więc je zastąpić orzechami włoskimi. Na mieszkanie dla tych orzechów wybrałam brownies. Nie muszę przekonywać wielbicieli i brownies i orzechów, że taki mariaż może dać tylko doskonały efekt.
Przepis pochodzi z książki "Cakes & slices".


 Pecan brownies

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 90 g miękkiego masła
  • 230 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego extraktu z wanilli
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 80 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g posiekanych orzechów pecan


Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Delikatnie natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 17 cm.
Delikatnie rozpuszczamy czekoladę w naczyniu umieszczonym nad parującą wodą mieszając od czasu do czasu aż czekolada rozpuści się. Lekko studzimy.
Masło cukier i ekstrakt wanilli ubijamy elektrycznym mikserem do białości. Dodajemy kolejno po jajku, dokładnie ubijając po dodaniu. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy za pomocą metalowej łyżki. Na koniec dodajemy orzechy. Wykładamy masę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 30-35 minut lub do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki. Zostawiamy do wystygnięcia w foremce po czym wyciągamy na kratkę. Kroimy na kwadraty.



Komentarze

  1. Ale pyszności! Uwielbiamy brownies a z orzechami jest jeszcze pyszniejsze:) Ja także bardzo lubie orzechy i mogę je jesc przez calutki okrągły rok :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogę na to patrzeć ,bo mi burczy w brzuchu i to jak ,ale smakowite to ciasto ,hm kupiłam foremkę do brownies ,taka nową ,może by zrobić z niej w najbliższej przyszłości użytek....

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!!! Wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! Wyglada cudnie no i kocham pecany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jakie to piękne i smacznie wygląda. Uwielbiam pekany w brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie pecany i orzechy włoskie smakują niemal identycznie. Naprawdę nie potrafię wyczuć tej subtelnej różnicy, która ponoć je smakowo różni...Jedyną różnicę jaką widzę (poza wyglądem rzecz jasna) to cena. ;-) Włoskie są w PL bardzo tanie, a pecany drogie. ;-)
    A brownies wygląda fantastycznie! :) Zawiera wszystko to, co tygryski lubią najbardziej. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majano, zgadzam się, brownies jest pyszne a jak jeszcze dodać do tego orzechy...mmmmm

    Margot, tą foremkę to musisz koniecznie wypróbować;D

    Lisko, dziękuję:)

    Elu, dziękuję...i ja kocham:)

    Tilianaro, przede wszystkim smaczne...ja też uwielbiam:)

    Małgosiu przyznaję, że te smaki są bardzo podobne, a różnica cenowa również znaczna w UK, chociaż pewnie nie tak znaczna jak w PL.
    Cieszę się, że Ci się brownies podoba, przy okazji dziękuję jeszcze raz za pomoc w "powiększaniu";)

    Myszo-pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda! Będę miała pretekst, żeby spróbować pekanów, bo jeszcze nie miałam okazji.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podobne do włoskich Kasiu, ale spróbować warto:))

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, Kasiu, ja miłośniczka brownies Ci to mówię;) i polecam oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)