Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym

Przeglądając anglojęzyczne książki czy czasopisma kulinarne bardzo często można spotkać tego rodzaju ciasta. Ciasta z syropem. Zbierałam się dłuższy czas, żeby wypróbować takie ciasto, bo bardzo intrygowało mnie co dzieje się z ciastem, gdy poleje się go taką ilością płynu. No i upiekłam. Ciasto wyrosło ładnie, aż żal było eksperymentować dalej. Z lekko drżącą ręką polewałam je zawartością rondelka. Z jeszcze większym przejęciem odkroiłam kawałek. Nie ma zakalca uff...kuliminacja emocji przyszła gdy przystąpiłam do próbowania pierwszego kawałka...i co? Wilgotny, przepełniony aromatem pomarańczy...sernik! Tak, to było pierwsze skojarzenie, smakuje jak sernik. Na drugi dzień, ciasto nie wyglądało już tak "puszyście", siadło, i wyglądem przypominało zakalec, ale smaku nie zmieniło i po raz kolejny byłam świadkiem jak goście po zjedzeniu kawałka, natychmiast pytali się, czy można jeszcze dokładkę...
Będę wypróbowywała kolejne przepisy na ciasta z syropami oczywiście a ten przepis znalazłam w książce "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa "The Australian Women's Weekly"


Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym
  • 125 g masła
  • 100 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 260 g (1 3/4 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym (self-raising)
  • 125 ml jogurtu (1/2 szklanki)
  • 60 ml (1/4 szklanki) soku z pomarańczy
  • 150 g (1 szklanki) mrożonych jagód (dałam świeże)
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Syrop pomarańczowy:
  • 165 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
  • 125 ml (1/2 szklanki) soku z pomarańczy
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Przygotowujemy okrągłą foremka o średnicy 20 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku ubijając. Mieszamy z mąką i połączonym jogurtem z sokiem, dodając w dwóch partiach. Dodajemy jagody i skórkę, mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy ciasto przez 5 minut w foremce.
Robimy syrop. Gorącym polewamy gorące ciasto.

Syrop pomarańczowy:
Łączymy cukier, sok i wodę w małym rondelku. Mieszamy podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.

Komentarze

  1. Piekłam swego czasu też ciasto z syropem - trochę inne, ale pamiętam jak wszystkim doskonale smakowało :) Wiem więc, że i Twoje musi być ogromnie smakowite :) A wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bioziuu! jak ja lubię połączenie jagód z pomarańczą.
    Przypomniały mi się Twoje muffinki beztłuszczowe z nutka pomarańczy:)
    Ciasto musi,ale to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co Eweno ja sobie tak mysle,ze to ciasto musi smakować obłędnie! Uwielbiam mokre ciasta i na pewno by mi smakowało.
    Wygląda przepysznie i soczyście!:))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, wygląda mniamuśnie!!! dla mnie to zupełna egzotyka, ale może kiedyś spróbuję.....

    OdpowiedzUsuń
  5. niezwykle wygląda , pięknie i bardzo pysznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie zdjęcia makro owoców, a ta pomarańcz wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne!
    Bardzo lubię wszelkie ciasta z syropem. W ziemie często piekę mokry keks mocno cytrynowy. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza rano z mocną czarną kawą :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenia jagód ipomarańczy nie jadłam ale nie wiem czemu coś mi sie wydaje że smakowałoby mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi sie podoba,ciekawy przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie jadlam takiego ciasta ale mysle, ze musi swietnie smakowac. Wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zadziwiająca jest ta słodka polewa
    ciekawa jestem smaku

    pięknie sfotografowałaś..

    OdpowiedzUsuń
  12. Tilianaro - dziękuję:) Warto więc chyba dalej eksperymentować z tego rodzaju ciastami:)

    Olciaky - no, to fajne połączenie, jagody z pomarańczami:) A ciasto było pyszne!

    Majano - to o czym Cię mogę zapewnić, to to, że ono jest aż mokre od wilgoci!;) Dla amatorów wilgotnych ciast, będzie jak znalazł:)

    Meanwhile - witaj:) Polecam spróbować:)

    Margot - dziekuję Ci bardzo:)

    Aga-ao - dziękuję bardzo:)

    Anoushko - dziękuję:) A takie ciasta to na pewno będę jeszcze próbowała, bo mam sporo przepisów na takie. Intryguje mnie czy wszystkie smakują jak sernik:)
    Pozdrawiam Cię również serdecznie:)

    Emmo - i pewnie Ci się dobrze wydaje:)

    Gosia - zachęcam do spróbowania:)

    Majko -Polecam! Warte spróbowania:)

    Ps. Majko, nie mogę dodawać komentarzy na Twoim blogu:( Link prześlij komentarz jest nieaktywny.

    Asiejko - dziękuję:) Ja w końcu zaspokoiłam swoją ciekawość:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bosko, niesamowicie, wspaniale!
    uwielbiam zdjęcia samych owocow, sliczna ta pomaranczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przegladam sobie powoli Ewena Twoje wpisy i zachwycilo mnie to pomranczwo-jagodowe ciasto i piekne zdjecia :-)
    Pozdarwiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Viridianko- dziekuję bardzo:)

    Buruuberii, dziękuję bardzo, a ciasto pomarańczowe polecam, jeśli nie jadłaś jeszcze ciast z syropem. Ciekawe doświadczenie organoleptyczne...;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …