Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kokosowo- imbirowo-limonkowe


Ciasto kokosowo-imbirowo-limonkowe to kolejne moje babkowate ciasto. Jedno z tych, jakie zjada się do ostatniego kawałka. Delikatny limonkowy smak, z kokosowym posmakiem i wilgotno-ostre imbirowe akcenty, które dodają temu ciastu atrakcyjności. Idealne do kawy czy herbaty. Bardzo smaczne.


Ciasto kokosowo- imbirowo-limonkowe
  • 150 g masła, miękkiego
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 2 jajka, o temperaturze pokojowej, roztrzepane
  • 55 g kandyzowanego imbiru( glace ginger), pokrojonego
  • 215 g mąki ze środkiem spulchniajacym (self-raising)
  • 45 g wiórek kokosowych
  • 185 ml mleka
  • plastry limonki do dekoracji(opcjonalnie)

Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 22 x 12 cm i wykaładamy papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, cukier i skórkę z limonki do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, dokładnie ubijając. Dodajemy imbir oraz mąkę, wiórki i mleko na przemian.
Wykładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy. Pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch.

Komentarze

  1. Eweno, wspaniałe ciasto! Widzę, że jest dość wilgotne czyli w sam raz dla mnie!:))
    Biorę przepis i na pewno kiedyś się skuszę. Lubię te Twoje babkowe - mokre ciasta :))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada rewelacyjnie. Uwielbiam takie ciasta :)

    Ja tez zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto, bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm,super to ciacho musi byc,taka wspaniala mieszanka zapachow i smakow-extra :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi się też podoba! A jakbym dostala kawałeczek to bym nawet mogła powiedzieć jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo smacznie wyglada. Uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  7. limonkowe smaki są jednymi z tych, które z chęcią próbuję
    limonka nadaje ciastu przyjemnego aromatu, lubię ją

    pięknie te zielone plasterki wyglądają na babce

    OdpowiedzUsuń
  8. Majano, polecam, ciasto jest naprawdę smaczne, i jak na suche, to jest wilgotne;))

    Majko, polecam, bardzo smaczne.
    I pozwolę sobie skomentować tutaj Twoje muffinki(nie otwiera mi się link skomentuj u Ciebie na blogu)...bardzo ciekawy przepis, też zapisuję:)

    Kasiu, aromatyczne bardzo:)

    Gosiu, pomimo zdawałoby się zbyt dużego misz-masz, to aromaty te fajnie się ze sobą komponuja:)

    Polko, chętnie bym Cię poczęstowała:)

    Ewa, polecam, bo nie tylko smacznie wygląda, ale i tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiejko, dziekuję, ja bardzo lubię aromaty wszelkich cytrusów w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eweno, wiesz co... ten imbir w środku wygląda jak dobrej jakości piegi. :D Super! :) A ja lubię takie proste ciasta z dobrymi piegami. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Imbir, limonka, kokos... hmmm, juz czuje ten zapach i smak :)

    Milego WE!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz, to telepatia chyba! Bo zaznaczylam sobie ten przepis w ksiazeczce jako jeden z tych do szybkiego wyprobowania :) Teraz wiem, ze jest smaczny i ze z pewnoscia sie uda :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, te piegi sa bardzo dobre, polecam:)

    Anoushka, dziekuję, aromatyczny zestaw:)

    Beo, to też jeden z tych moich zaznaczonych...:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super to ciasto! Imbir mnie szalenie inspiruje. Dodają go do wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń
  15. może byś się tak podzieliła? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Alicjo, też bardzo lubię imbir w potrawach, choć przyznaję, że znam go dopiero od niedawna. A taki kandyzowany to dopiero od tego ciasta;)

    Blk, chętnie bym się podzieliła, gdyby choć odrobinę zostało:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)